Újra az utcára vonulnak a kolumbiai diákok

Kolumbiában az egyetemisták változatlanul nem elégedettek a kormány közoktatására vonatkozó törvényjavaslat-tervezetével. Az intézmények autonómiáját és az oktatás minőségét féltve országos szintű sztrájkot hirdettek.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a 32 állami egyetem diákjait tömörítő Kolumbiai Diákok Szervezete (Organización Columbiana de Estudiantes – OCE) a közoktatás számára több forrás biztosítását követelve, országos szintű tüntetést hívott össze.

Közel félmillió állami egyetemi hallgató csatlakozott szerdán az országos szintű sztrájkhoz Bogotában, követelve a kormánytól, hogy vegyék le a napirendről a közoktatási reformot – számolt be az Infolatam.

A Kolumbiai Egyetemi Diákok Szövetségének (FEU) szóvivője, Gisell Medina elmondta, hogy a tiltakozások egészen addig eltartanak, amíg Juan Manuel Santos kormánya nem mutat hajlandóságot az új törvény társadalmi konszenzusára.

A kormányzati tervet október 3-án terjesztette a Kongresszus elé az oktatási miniszter, aki biztosított arról, hogy kivették a szövegből azt a részt, amely magántőke bevonását engedélyezné az állami egyetemeken. A reformmal azt tűzték ki célul, hogy az elkövetkező tíz évben a kvóták 600 ezerrel bővülnek, amit közel hatmillió dollárból finanszíroznak. 

Míg a magántőke bevonásának hírére 42 állami egyetem hirdetett tiltakozó akciókat az elmúlt hetekben, addig a FEU szószólója arról számolt be, hogy tanácskozást hívtak össze és arra az elhatározásra jutottak, hogy csatlakoznak az országos sztrájkhoz. A szóvivő szerint a kormány törvényjavaslata tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek véleményük szerint aláássák az intézmények finanszírozását, gyengítik azok autonómiáját, veszélybe sodorják az oktatás minőségét és „piaci alapokra helyezik az oktatást”.

A FEU ragaszkodik egy társadalmi párbeszéden alapuló reform meghozatalához, amelynek elősegítéséhez hozták létre az ország összes egyetemi hallgatóját tömörítő Diákok Nemzeti Kerekasztalát (Mesa Amplia Nacional de Estudiantes).

A sztrájkkal, amely Kolumbia legnagyobb városaiban tiltakozó felvonulásokkal kezdődik, az előzetesen megtartott diákkonzultáció döntése alapján egyhangúan elutasítják az új törvénytervezetet.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »