Újra az utcára vonulnak a kolumbiai diákok

Kolumbiában az egyetemisták változatlanul nem elégedettek a kormány közoktatására vonatkozó törvényjavaslat-tervezetével. Az intézmények autonómiáját és az oktatás minőségét féltve országos szintű sztrájkot hirdettek.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a 32 állami egyetem diákjait tömörítő Kolumbiai Diákok Szervezete (Organización Columbiana de Estudiantes – OCE) a közoktatás számára több forrás biztosítását követelve, országos szintű tüntetést hívott össze.

Közel félmillió állami egyetemi hallgató csatlakozott szerdán az országos szintű sztrájkhoz Bogotában, követelve a kormánytól, hogy vegyék le a napirendről a közoktatási reformot – számolt be az Infolatam.

A Kolumbiai Egyetemi Diákok Szövetségének (FEU) szóvivője, Gisell Medina elmondta, hogy a tiltakozások egészen addig eltartanak, amíg Juan Manuel Santos kormánya nem mutat hajlandóságot az új törvény társadalmi konszenzusára.

A kormányzati tervet október 3-án terjesztette a Kongresszus elé az oktatási miniszter, aki biztosított arról, hogy kivették a szövegből azt a részt, amely magántőke bevonását engedélyezné az állami egyetemeken. A reformmal azt tűzték ki célul, hogy az elkövetkező tíz évben a kvóták 600 ezerrel bővülnek, amit közel hatmillió dollárból finanszíroznak. 

Míg a magántőke bevonásának hírére 42 állami egyetem hirdetett tiltakozó akciókat az elmúlt hetekben, addig a FEU szószólója arról számolt be, hogy tanácskozást hívtak össze és arra az elhatározásra jutottak, hogy csatlakoznak az országos sztrájkhoz. A szóvivő szerint a kormány törvényjavaslata tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek véleményük szerint aláássák az intézmények finanszírozását, gyengítik azok autonómiáját, veszélybe sodorják az oktatás minőségét és „piaci alapokra helyezik az oktatást”.

A FEU ragaszkodik egy társadalmi párbeszéden alapuló reform meghozatalához, amelynek elősegítéséhez hozták létre az ország összes egyetemi hallgatóját tömörítő Diákok Nemzeti Kerekasztalát (Mesa Amplia Nacional de Estudiantes).

A sztrájkkal, amely Kolumbia legnagyobb városaiban tiltakozó felvonulásokkal kezdődik, az előzetesen megtartott diákkonzultáció döntése alapján egyhangúan elutasítják az új törvénytervezetet.

Szita Zsuzsanna

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »