Fehér politikust választottak Zambia alelnökének

Zambiában, az afrikai kontinens egyik legstabilabb országában elnökválasztást tartottak ez év szeptemberében, amelyből Michael Sata, az ellenzéki Hazafias Front jelöltje jutott ki győztesen, maga mögé utasítva riválisát, az eddigi elnököt, Rupiah Bandát. A legnagyobb médiavisszhangot azonban nem a győztes személye, hanem az általa kijelölt alelnök, Dr. Guy Scott váltotta ki, aki történetesen fehérbőrű. Az ország 1964-ben kikiáltott függetlensége óta ez az első eset, hogy fehér politikus kerül hatalmi pozícióba.

Önmagában az a tény, hogy fehér bőrszínű személyt döntéshozó szerepben fogadjanak el, aki egyben az ország lakosságának egészét képviseli, fontos szimbolikus üzenetet közvetít a külvilág és a lakosok számára. Reményre kelt okot, hogy a posztkoloniális Afrikában túl lehet lépni a faji megkülönböztetéseken. Elemzők mindeközben hozzáteszik, hogy noha a gesztusértéke vitathatatlan ez utóbbi kinevezésnek, Sata döntését valószínűleg az is motiválta, hogy a külföldi befektetők felé biztonságos és toleráns országképet mutasson.    

Dr. Guy Scott zambiai nacionalista politikus családból származik, akik az ország függetlenségéért harcoltak a britek uralma alatt. Ő maga Cambridge-ben és Sussex-ben szerzett gazdasági diplomát, majd kognitív tudományokból ért el doktori fokozatot. 1990-ben lépett be a Banda-féle Többpárti Demokráciáért Mozgalomba (Movement for Multiparty Democracy, MMD), majd később a Sata vezette Hazafias Fronthoz (Patriotic Front, PF) csatlakozott.

Tinashe Nyastianu, a zimbabwei ellenzéki Demokratikus Változásért Mozgalom (Movement for Democratic Change, MDC) vezetője, aki a rendőrség ismételt fizikai bántalmazásai után elmenekülni kényszerült az országából, elismerését fejezte ki Sata választását illetően, mondván: „jó, ha sok etnikum él és dolgozik együtt, mivel ez gazdagságot hoz az ország számára. Ha megkérdezi a zimbabwei embereket, támogatják-e a faji megkülönböztetés alapú politikát, és legfőképpen a földrabló politikát, azt válaszolják majd, hogy nem. Mindemellett nem tehetnek semmit, mivel ez az ember egy diktátor.”

Zambia rézben, aranyban és kobaltban rendkívül gazdag ország, az utóbbi időben pedig kiaknázható olajlelőhelyeket is találtak a területén. Mindennek köszönhetően az utóbbi években megélénkültek kereskedelmi kapcsolatai, külföldi befektetőket vonzva be az országba. A gazdasági fellendülés azonban nem érezteti hatását a népesség körében, sokan még mindig mélyszegénységben élnek, köszönhetően annak, hogy a profit elenyésző része marad csak az országban. Sata kampányígéretei között szerepelt a bányászati adóterhek visszaállítása és az, hogy az így szerzett bevételeket a szegények életkörülményeinek javítására fordítja. Kérdés, hogy a szimbolikus döntéseket tényleges tettek követik-e majd.

Mód Melinda

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »