Villámlátogatás az ostromlott városba

A több mint három hete ostromlott Szirteben a keddi nap folyamán megint megszólaltak a fegyverek, most azonban a lövések egy része nem az ellenség elpusztítását szolgálta, hanem a lázadó csapatok örömujjongása közepette dördült el. Musztafa Abdul Dzsalil, az Nemzeti Átmeneti Tanács feje ugyanis villámlátogatást tett az ostromlott városban, ahol dicsőítette a felszabadítókat, megköszönte a városért és egész Líbiáért tett fáradozásaikat és áldozataikat. „Minden egyes győztes (minden líbiai állampolgár) megköszöni nektek forradalmi testvéreim (…) az Átmeneti Tanács minden egyes tagja támogat titeket”- mondta a több mint 200 fős, többségében harcosokból álló tömeg előtt, a beszédre a múlt héten még heves ostrom alatt álló Ouagadougou konferencia központban került sor, mely Moammer Kadhafi uralma alatt a legmagasabb állami méltóságokat fogadta.

Dzsalil látogatása azonban nem jelenti azt, hogy a harcok befejeződtek volna a part menti településen. Egyes negyedekben továbbra is heves küzdelmek folynak, utcáról utcára kell megküzdeniük a lázadó csapatoknak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a lojalisták magasan képzett katonák, szemben a főként amatőr lázadókkal. A Reuters TV kérdésére, mely az volt, hogy a NÁT csapatai fennhatóságuk alatt tartják-e már a várost, a tanács vezetője a következőt válaszolta: „Nem, még nem. Minimum két napra szükségünk van”. Annak ellenére, hogy a Kadhafit támogató erők már csak két négyzetkilométerű területet tartanak fennhatóságuk alatt, még nem adták fel. Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottságának vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a lojalisták kegyetlen harcokat folytatnak még most is. Őket is meglepte a kitartó ellenállásuk, mostanra azonban nem maradt más választásuk, mint küzdeni a végsőkig.

A város elfoglalása a NÁT számára jelkép értékű, hiszen ez nemcsak Moammer Kadhafi szülővárosa, hanem egyik utolsó, leghűségesebb bástyája is, e nélkül a Tanács nem hirdetheti ki Líbia teljes felszabadulását. A városban rekedt, illetve az onnan menekülő lakosság helyzete továbbra sem javult. A menekülteket a NÁT ellenőrző pontjain átkutatják, ugyanis sokan tartanak attól, hogy a Kadhafihoz hű harcosok a lakosokkal együtt – civilnek öltözve – próbálják elhagyni az ostromlott várost.

Az ország nagy része már felszabadult, Szirte és Ben Walid kivételével már sehol sem találkozhat a Nemzeti Átmeneti Tanács ellenállással. Az ország déli részén fekvő Ben Walid utolsó ostroma a napokban kezdődik. A két város bevételével egész Líbia felszabadul és a Nemzeti Átmeneti Tanács átadhatja a stafétabotot az átmeneti kormánynak. Az igazi győzelem azonban az lenne, ha az egykori diktátor is kézre kerülne, akinek a hollétéről pontos információk továbbra sincsenek, csupán találgatások, melyek szerint jelenleg Líbia déli részén, a Szahara homokdűnéi között lelt menedéket.

Bartók László

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »