A Shell pénzelné a Niger-delta bandáit?

A Platform nevű őrszem, mely több független szervezetet tömörít, azt állítja, hogy a Shell állandó kifizetései regionális szinten hozzájárultak az erőszak felerősödéséhez, a Delta-régió instabilitásához és a lakosság elmeneküléséhez. A vizsgálat azt is állítja, hogy a Shell közvetett módon kormányerőket bérelt fel, amiket aztán a helyi civilek ellen használt fel. A tanulmány bizonyítékai közé azok a szerződések tartoznak, melyeket az olajóriás olyan emberekkel kötött, akik egyértelműen katonai szervezetekhez kapcsolhatók.

A Shell kifizetéseinek két különleges oka van. Az egyik, hogy mivel ezek a katonai csoportok megrongálják a vállalat olajvezetékeit, a cég inkább váltságdíjat fizet ezeknek a milicistáknak – ezt Chukwu Azikwe, az egyik lázadócsoport tagja is megerősíti. Így aztán ezek a katonai szervezetek egymás ellen fordultak, hiszen akinek a területén több vezeték van, az több pénzt kaphat. Másik lehetőség, hogy azok, akik a pénzt kapják, úgy mutatkoznak, mint az adott terület földesura, és a kenőpézhez kötik a terület felhasználhatóságát.

A Shell tagadja a vádakat és megkérdőjelezi a vizsgálat pontosságát, valamint a bizonyítékok hitelességét. De biztosította a szervezetet és a közvéleményt, hogy tanulmányozza a vizsgálat javaslatait. A nigériai alsóház nyomozást indított a Platform jelentése alapján.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »