Hollandok ellenőrzik a román határokat?

Teodor Baconschi román külügyminiszter holland szakértőket hívna a román határállomásokra, hogy személyesen is ellenőrizhessék a román vámosok és határőrök munkáját.

A Radio France Internationale (RFI) rádiónak adott interjújában a román diplomácia vezetője hozzátette, a schengeni csatlakozást ellenző Hollandia számára ugyanakkor nagyon fontos, hogy az igazságügyi reformról készített következő jelentésben (MCV) ne legyenek negatív megjegyzések.

„Jövő hónapban vendégül látjuk Bukarestben a holland miniszterelnököt, akinek alkalmunk lesz bemutatni álláspontunkat, és reményeink szerint megtaláljuk azt a kompromisszumos megoldást, amelyet a közös európai eszme megkövetel tőlünk” – bocsátotta előre Baconschi. Hozzátette: specifikus diplomáciai csatornákon olyan jeleket kaptak Helsinkiből, hogy Finnország is fel szeretné oldani a jelenlegi feszült állapotot, és ennek érdekében hajlandó nagyobb nyitottsággal kezelni a két balkáni ország csatlakozásának kérdését.

„Rendkívül fontos, hogy a schengeni csatlakozás érdekében indított kampányunk mindvégig pozitív üzenetet hordozzon, mellőzzük a vádaskodásokat, hisztérikus elemeket” – fogalmazott a román külügyminiszter.

Mint ismeretes, az uniós bel- és igazságügyi miniszterek múlt havi tanácskozásán a lengyel elnökség napirendre sem tűzte Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának kérdését, ugyanis Hollandia és Finnország egyértelművé tette, hogy megvétózná a javaslatot. Helsinki a korrupció visszaszorításától, Hága pedig két egymás utáni pozitív MCV-jelentéstől tette függővé álláspontja módosítását. A két ország elutasította a kétlépcsős csatlakozásra vonatkozó kompromisszumos javaslatot is. E szerint első lépésben a vízi és légi forgalom esetében szüntették volna meg az ellenőrzéseket, a szárazföldi határátkelőket egy későbbi időpontban „schengenesítették” volna.

Az RFI kérdésére Teodor Baconschi nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy Románia mikor csatlakozhatna a határmentes övezethez. Baconschi múlt héten Berlinben szerzett fontos szövetségest Guido Westerwelle német kollégája személyében, aki leszögezte, hogy szeretné minél hamarabb Romániát és Bulgáriát a Schengenen belül látni.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »