Szavazati jogot kaptak a külföldön élő paraguayiak

A múlt vasárnap tartott népszavazás arról döntött, hogy kapjanak-e szavazati jogot a határon túli paraguayiak. A többség igennel szavazott.

A  paraguayi állampolgárok elsöprő többsége, mintegy 78 százaléka szavazott amellett, hogy ezentúl az 1992 óta hatályos paraguayi alkotmány biztosítson szavazati jogot a határon túl élő paraguayi nemzetiségűek számára. A Választási Igazságosság Legfelsőbb Bírósága (TSJE) tájékoztatása szerint a szavazásra jogosult hárommillió állampolgár körülbelül 12,4 százaléka járult az urnák elé. A referendum ennek ellenére sikeres volt, mivel a részvételt illetően nem szabtak alsó határt az érvényességéhez.

A paraguayi elnök, Fernando Lugo örömét fejezte ki a választások eredménye miatt. Mint mondta, a szavazás napja az emberi jogok történelmi napja, amikor megnyílik az ajtó minden paraguayi előtt, hogy jogukkal élve dönthessenek hazájuk jövője felől.

Paraguay lakossága valamivel több, mint hatmillió fő. Ehhez képest körülbelül 722 ezer paraguayi él a határokon túl – ők a teljes lakosság 11 százalékát teszik ki. A TSJE szerint többségük Argentínában (550 ezer fő) lakik, de számottevő kisebbség él a Spanyolországban (86 ezer fő), az Egyesült Államokban (50 ezer fő) és Brazíliában (29 ezer fő) is. Kisebb csoportok élnek a többi szomszédos vagy közeli országban is, így Bolíviában, Chilében és Uruguayban.

A szavazás eredményének gyakorlati következménye az, hogy pontosan össze kell számolni a határon túli paraguayiakat ahhoz, hogy az elkövetkező választásokon (a következő esedékes választás a 2013-as parlamenti választás lesz) már számolni lehessen velük és azzal, hogy így az erőviszonyok, ha megváltoznak, úgy mennyiben változnak majd meg a politikai szereplők között. A másik fontos következmény és egyben kötelezettség a jelenlegi alkotmány módosítása. Az alkotmánymódosítási kérelmet a TSJE fogja elküldeni a paraguayi Kongresszusnak.

A szavazás állását élő közvetítés keretein belül kivetítőkön követhették nyomon az emberek a főváros, Asunción központjában található Demokrácia Terén (Plaza de la Democracia). A téren ott volt a több országból érkezett paraguayiak csoportja is, akik a szavazás lebonyolításában segítettek. Megfigyelőként az Amerikai Államok Szervezete (OAS) volt jelen, amely szerint a szavazófülkék időben nyitottak, a szükséges feltételek biztosítva voltak a szavazás eredményes lebonyolításához, és sehonnan nem érkeztek választási csalásra vagy egyéb incidensre utaló jelek.

Tomik Ádám

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »