Minden elbukhat egy rossz vitán

A republikánus elnökjelölti vitákat követően villámgyorsan változik a jelöltek népszerűségi erősorrendje. Minden eddiginél nagyobb súllyal esik latba egy jó szereplés.

Tapasztalt kampányszakemberek véleménye szerint idén a republikánus jelöltek televíziós vitáinak sokkal nagyobb hatásuk van a versenyzők népszerűségére, mint az utóbbi elnökjelöltségi küzdelmekben – írja a The Wall Street Journal.

Michelle Bachmann minnesotai képviselőnő a júniusi vitán olyan meggyőzően beszélt, hogy közvetlenül utána a második helyre ugrott a népszerűségi listán. Hozzá hasonlóan Herman Cain korábbi pizzahálózat-tulajdonos, a legutóbbi vitán nyújtott teljesítménye után került reflektorfénybe és második helyre, miután sikeresen kivédte az összetűzéseket és kizárólag a gazdasági tervére fókuszált.

A legnagyobb visszaesést Rick Perry produkálta az utóbbi hetekben. A toronymagasan vezető texasi kormányzó zsinórban három vitán is gyenge produkcióval rukkolt elő, miközben az emelvény minden oldaláról kapta a támadásokat. Jelenleg csak a harmadik legnépszerűbb elnökjelölt.

„Nincs kétség afelől, hogy a vitáknak nagy szerepük van abban, hogy melyik jelölt írja ki magát a versenyből, és melyik emelkedik fel” – nyilatkozta Charlie Black, aki négy évvel ezelőtt John McCain elnökválasztási kampányát dirigálta. A kampányveteránok egyetértenek abban, hogy idén a viták után történő nagy esések és felemelkedések teljesen szokatlanok, és a jelenség sok érdekességet tartogathat a 2012-es elnökválasztáson is.

Habár nagyszámú konzervatív választó továbbra is bizalmatlan a jelenleg legnépszerűbb jelölttel Romney-val szemben, többségük abban is bizonytalan, hogy kit támogasson helyette. Az előválasztás első államában New Hampshire-ben végzett felmérésben, a valószínű republikánus szavazók 89%-a úgy nyilatkozott, hogy a jövő év eleji voksolás előtt még megváltoztathatja szimpátia sorrendjét.

Brett O’Donnell, aki korábban több elnökjelölt kampánystábjának is tagja volt úgy gondolja, hogy az idei küzdelemben azért is játszik ilyen meghatározó szerepet a vitákon nyújtott teljesítmény, mert a jelöltek többsége még viszonylag tapasztalatlan nemzeti porondon.

Úgy tűnik a jelöltek is felfedezték, hogy milyen fontos lehet egy hatásos és meggyőző fellépés, hiszen az elmúlt napokat kizárólag a New Hampshire-ben megrendezésre kerülő vitára való felkészüléssel töltötték.

Hegedűs Márk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »