Leszavazták Obama munkahelyteremtő programját

Elutasították a Szenátusban az American Jobs Actet. Az esemény újabb nehéz helyzetbe hozza a kormányzatot, azonban Obama elnök továbbra is kiáll programja mellett.

Az amerikai Szenátus kedden este elutasította Obama elnök gazdaságélénkítő programját-számolt be a CNN. A javaslat elfogadásához 60 szavazatra lett volna szükség, azonban csak 50-en támogatták a 447 milliárd dolláros főként munkahelyteremtő tervezetet. Az elnöknek nem sikerült különösebben meggyőznie az amerikai közvéleményt a munkahelyteremtő csomag jelentőségéről, amelyet jól mutat az is, hogy számos demokrata szenátor sem szavazta meg. 

Barack Obama a leszavazást követően közleményben reagált, amelyben kifejtette, hogy az egyértelmű vereség ellenére „a mai szavazás nem a harc végét jelenti”, továbbá  kijelentette, hogy nem mond le gazdaságélénkítő terveiről. Az American Jobs Actet számos kisebb törvényjavaslat keretében kívánja újra benyújtani a törvényhozók elé. Obama elnök ezen kívül hangsúlyozta, hogy ideje lenne végre eldönteni, hogy a középosztály és a kisvállalkozások, vagy milliomosok és milliárdosok részesüljenek-e adókedvezményekben.

Az alapvető célokkal a felek egyetértettek, vagyis a munkahelyteremtés fontosságával és a gazdaság felpörgetésének szükségességével. A leghevesebb vita a program megvalósításával kapcsolatban alakult ki, ugyanis a republikánusok hevesen támadták azt a javaslatot, ami az 1 millió dollár éves keresettel rendelkezőket további 5,6 százalékos adóval sújtaná. A demokraták szerint a javaslat igazságos és azzal vádolták a republikánusokat, hogy kizárólag a gazdagok érdekeit veszik figyelembe, nem törődve az amerikai társadalom legnagyobb részével.

A demokrata politikusok közül is néhányan elutasították a javaslatot. „A javaslat számos elemével egyetértek, azonban sok részével nem”- mondta John Tester Montana állam demokrata szenátora, majd hozzátette, hogy teljes mértékben elutasítja a tervezet azon részét, amely az egyes tagállamoknak pénzügyi mentőcsomagot biztosítana.

A munkahelyteremtő program többek között a munkaadók által fizetett járulékok jelentős csökkentését, a munkanélküli segélyek kiterjesztését tartalmazta volna, valamint kedvezményes hitellehetőséget  azoknak a vállalkozásoknak, amelyek régóta munkanélküli embereket alkalmaznak. Továbbá létrejött volna egy olyan elkülönített alap, amely a tanári és rendőri, valamint a tűzoltó állások növelését célozta meg.

A leginkább megosztó kérdés azonban az adóemelés maradt. A republikánusok ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, miszerint a lépés katasztrofális lenne az amerikai kisvállalkozásoknak. „Az ötből négy ún. milliomosok kisvállalkozások tulajdonosai, akik közel 300 000 embernek adnak munkát-mondta Mitch McConnell republikánus képviselő, majd hozzátette, hogy  rossz gazdasági helyzetben  az adóemelés a „lehető legrosszabb ötlet”. A republikánusok ezen kívül megemlítették, hogy a 2009-es gazdaságélénkítő program sem érte el a várt hatást és mindössze a már eddig is hatalmas államadósságot növelte meg.

Az amerikai gazdasági kilátások továbbra sem túl biztatóak. A munkanélküliségi ráta 9 százalék körüli értéken lényegében stagnál. A gazdasági helyzet javításának lehetősége minden bizonnyal a közelgő elnökválasztási kampány központi eleme lesz és várhatóan Obama elnök továbbra is kiáll tervei mellett. Az amerikai közvélemény azonban látszólag kezd kiábrándulni a kormányzat intézkedéseiből, amit jól mutat Obama elnök népszerűségének rekord alacsony mértéke.

Bakos Dániel

Friss hírek