Fiatalít a brit baloldal

Ed Miliband, a brit Munkáspárt elnöke nemrég bejelentette új árnyékkormánya tagjait. A 41 éves elnök előterjesztésére az amúgy sem magas, mindössze 40 éves átlagéletkorral rendelkező árnyékkabinet több posztján is jelentős fiatalítás ment végbe.

Az őrségváltásként aposztrofált személycserék eredményeként három tapasztalt jogalkotó a korábbi közösségi és önkormányzati ügyekért felelős miniszter John Denham, az utóbbi egy évben árnyék egészségügy miniszteri posztot betöltő John Healey és az északír ügyekkel foglalkozó árnyékminiszter Shaun Woodward is le kell, hogy mondjon posztjáról. Chuka Umunna és Rachel Reeves személyében bekerült viszont két a 33. életévét taposó fiatal az árnyékkormányba. Előbbi a vállalkozás-, készségfejlesztési és innovációs, utóbbi a kincstárügyi tárcát kell, hogy szemmel tartsa a továbbiakban. Umunna helyzete azért is különleges, mert fele annyi idős sincsen, mint Vince Cable, a Cameron-kabinet vállalkozás-, készségfejlesztési és innovációs minisztere.

Az újonnan összeállt árnyékkormány tagja lett az alig másfél éve parlamenti képviselő, de korábban Gordon Brown tanácsadójaként dolgozó Michael Dugher és a korábban szintén tanácsadói szerepet vállalt Liz Kendall, de a fokozatos fiatalítást figyelembe véve az utóbbi évtizedben több miniszteri tisztséget is vállalt Margaret Curran és a leginkább a telefonos lehallgatások elleni határozott kirohanásairól ismert, 44 éves Tom Watson is kulcspozícióhoz jutott. Az új árnyékkormány érdekessége, hogy a 31 tagú testületbe a korábbiaknál magasabb arányban vannak a nők.

Azokra a kritikákra, miszerint az újonnan kinevezett tagok egy része nem csupán kevés tapasztalattal rendelkezik, de a korábbi miniszterelnök Gordon Brown legszorosabb körének tagja, Miliband annyit mondott a pártnak új lendületre van szüksége, így ha megvan a tehetség, akkor az életkor nem számít.

Olti Máté

Friss hírek