Japán felfüggeszti balesetveszélyes vadászrepülői használatát

A japán Légi Önvédelmi Haderő három hónapon belül immár másodszor kényszerül földön tartani F-15-ös vadászrepülőit, miután egy üzemanyagtartály leszakadt az egyikről gyakorlatozás közben – közölte a BBC. A balesetet szenvedő repülőgép épp leszálláshoz készülődött a Komacu városa mellett található légitámaszponton, amikor megtörtént a baj, de szerencsére senki nem sérült meg a balesetben. Az F-15-ös bal szárnya alá erősített póttartályt utólag szereltek fel, hogy a gép képes legyen hosszú távú repülésre, és odaérjen a hjakuri légitámaszponton rendezendő bemutatóra.

A vadászpilóta és egy légiforgalmi irányító egybehangzó állítása szerint az üzemanyagtartály és egy gyakorló rakéta részei egy, a szárny alatt bekövetkezett robbanás és az azt követő tűz miatt szakadtak le a felfüggesztési pontról – írja a Mainichi Daily News. A 155 kg tömegű üres tartály és a rakéta szétszóródó alkatrészei tíz különböző helyszínen értek földet, többek között egy szennyvíztisztító telepen. A törmelék egyik darabja elérte a négy méteres hosszt, míg egy másik alig harminc méterre landolt egy lakóövezettől.

Icsikava Jaszuo védelmi miniszter elrendelte mind a 202 japán F-15-ös üzemeltetésének felfüggesztését mindaddig, amíg a baleset kivizsgálásra sor nem kerül, valamint meg nem győződnek  a vadászrepülők biztonságosságáról. A szigorú intézkedéseket az is indokolja, hogy három hónap leforgása alatt ez volt a második F-15-ösöket érintő baleset Japánban. Júliusban – eddig még nem tisztázott okokból – a flotta másik tagja zuhant bele az Észak-kínai-tengerbe, melynek pilótája nagy valószínűség szerint meghalt, ám jelenleg még eltűntként van nyilvántartva.

A legutóbbi szerencsétlen baleset is jelzi az elöregedő japán légiflotta modernizálására való igényt, hiszen az F-15-ös vadászrepülők nagy része már 1982 óta van használatban. Japán már el is kezdte a tárgyalásokat egy negyven-ötven repülőt érintő, nyolcmilliárd dolláros üzletről – tette közzé a Washington Post. A Tokió és Washington közti szoros katonai szálak miatt a Lockheed F-35-ös és Boeing F/A-18-as repülők a legesélyesebbek a beruházásra, ám az európai gyártású Eurofighter Typhoon típusú vadászrepülő rendszeresítését is fontolóra vehetik.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »