A tavalyi évben növekedett az EU üvegházgáz-kibocsátása

Az Európai Környezeti Ügynökség (European Environmental Agency, EEA) által elkészített legújabb jelentés szerint 2010-ben az EU-27 átlagában 2,4 százalékkal növekedett az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az Ügynökség mindezt a gazdasági növekedés újbóli beindulásának, valamint a szokatlan hideg télnek tulajdonítja, mivel egy évvel korábban, 2009-ben az Unió emissziós (kibocsátási) adatai 7 százalékos csökkenést mutattak. A jelentés azonban leszögezi: a mostani növekedés ellenére hosszú távon további csökkenéssel lehet számolni, és összességében sikerül teljesíteni a Kiotóban tett vállalásokat. Azért csak összességében, mert Ausztria, Olaszország és Luxemburg vélhetően nem lesz képes elérni az általa vállalt csökkentést 2012 végéig.

Jacqueline McGlade professzor, az EEA igazgatója igen optimista a jövőt illetően: „A különböző politikák aktív szerepet játszottak az üvegházgázok kibocsátás-csökkentésében. Ez a tapasztalat azt mutatja, hogy képesek vagyunk további csökkentésre, amennyiben még következetesebben figyelembe vesszük a környezeti politikák klímára gyakorolt hatásait.”

A jelentéssel együtt megtekinthetők az egyes tagállamok statisztikái is. Magyarország teljes kibocsátása – szén-dioxid-egységekre átváltva – 1 millió tonnával növekedve 2009-hez képest 67,7 mT volt, mellyel a 27 ország rangsorában a 14. helyet foglalja el. Az egy főre eső kibocsátást vizsgálva viszont a kifejezetten jónak számító 23. pozícióban található. A statisztika Kiotóval kapcsolatban leszögezi: Magyarországnak sikerült teljesítenie vállalását, mivel kibocsátása a 2008-2010-es adatai alapján 40,1 százalékkal kevesebb a bázisévhez képest. Mindez elsősorban a 90’-es években zajló gazdasági átalakulásnak köszönhető, áll a jelentésben.

Csató Gábor

Friss hírek