A gazdasági válság leginkább a női munkavállalókat sújtja

Egy Madridban rendezett konferencián több, mint húsz latin-amerikai országban vezető politikai szerepet betöltő nő a gazdasági programok bővítését követelte a nők munkavállalásának elősegítése érdekében.

A nők gazdasági–pénzügyi és a vállalkozási szférában való munkavállalási esélyegyenlősége a fő témája a Madridban összehívott VII. Ibéramerikai Női Vezetők Találkozójának (VII Encuentro de Mujeres Líderes Iberoamericanas) első napjának, melyet a spanyol külügyminiszter, Trinidad Jiménez nyitott meg. A konferencia egészen jövő hét csütörtökig tart. 

Beszéde során Jiménez a spanyol és latin-amerikai nőket összefogásra buzdította a cél érdekében, hogy a gazdasági válság ne fokozza tovább a nemek közötti egyenlőtlenséget. „Most még inkább fontos, hogy dolgozzunk és erősítsük pozícióinkat a világban” – mondta és egyben emlékeztetett arra, hogy a latin-amerikai országok „jobban viselik a válságot, mint az európai államok”.

Szakértők arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági megszorítások közvetlen hatással vannak a nők helyzetére, a nemek közötti megkülönböztetések elmélyítésére a munkaerőpiacon. S ez csak fokozza a tényt, miszerint Latin-Amerika egyik problémája, hogy a női munkaerőt nem becsülik meg kellőképpen. 

Mindezekre tekintettel a latin-amerikai résztvevők egy olyan gazdasági program előkészítése mellett kötelezték el magukat, amely „sokkal szélesebb körű”,  s makroökonómiai szinten hoz fejlődést.

„Ha egy indián nő a saját tapasztalatairól beszél sokkal nagyobb társadalmi hatást ér el, mint ha ugyanezt egy férfi teszi, de ez soha nem jelenik meg a politikai színtéren” – magyarázta a bolíviai újságíró és politológus, Susana Seleme.

Carmen Beramendi, az Uruguayi Nők Nemzeti Szervezetének (Instituto Nacional de la Mujer de Uruguay) vezetője szerint nagyon messze vannak még politikai és gazdasági területen az egyenlőségtől, Latin-Amerikában még nem beszélhetünk a munka-magánélet egyensúlyáról, inkább a férfiak és nők közötti felelősségről.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »