Tovább romlanak a gazdasági kilátások az USA-ban

Lassult az amerikai szolgáltatóipar bővülése az elmúlt hónapban, ami további nehéz helyzetbe hozza az amerikai gazdaságot – számolt be a Bloomberg. A szolgáltató szektor index az augusztusi adatokhoz képest 53,3 százalékpontról 53 százalékra csökkent. Ezek az értékek azért rendkívül fontosak, mert az amerikai foglalkoztatottak 90 százaléka ebben a szektorban dolgozik, vagyis jelentős kihatással vannak az amerikai gazdasági teljesítményre.

A jövedelemnövekedés elmaradása, a munkahelyek bővülésének hiánya és az Európában tapasztalható romló kilátások miatt nem indul be a fogyasztási kedv az USA-ban. „Bár lassult a gazdasági növekedés, nem vagyunk recesszió közeli állapotban”-fogalmazott Michelle Meyer a Bank of America vezető közgazdásza, majd hozzátette, hogy az elkövetkezendő hónapokban nem számítanak a kereslet csökkenésére. 

A munkanélküliségi ráta, az alacsony ingatlanárak jelentősen hozzájárulnak az amerikai lakosság negatív hangulatához. A Bloomberg által készített fogyasztói bizalom index rekord alacsony értéket mutat (-53), ami első sorban a recesszió miatti félelemnek tudható be. „Szerény növekedésre számítunk”- mondta Alan Graf a FedEX pénzügyi elemzője, amit alátámasztanak a gazdasági növekedést mérő adatok is. A második negyedéves GDP bővülés 1,3 százalékos volt, míg az első negyedévben csak 0,4 százalékos, amely 2009 óta a két legalacsonyabb adat lett. 

Bakos Dániel

Friss hírek