Malina Hedvig igazsága

Lezárulhat Malina Hedvig ügye miután a szlovák kormány a múlt héten úgy döntött, hogy nyilatkozatban kér bocsánatot Malina Hedvigtől, mert a vizsgálat folyamán sérültek emberi és állampolgári jogai. A kormányálláspontot feltehetően nagyban befolyásolja, hogy el akarja kerülni a strasbourgi pert és egy esetleges elmarasztaló bírósági ítéletet. Az Európai Emberi Jogi Bizottság felszólította ugyanis a feleket a peren kívüli megegyezésre, mely ha nem következik be, az ügy az Európai Emberi Jogi Bíróságon folytatódik. Az igazságot számos tény bizonyította eddig is, most ezeket vesszük sorra.

Malina Hedviget öt évvel ezelőtt verték meg Nyitrán. A nyitrai, majd a dunaszerdahelyi orvosok is megállapították, hogy a felvidéki lányt egyértelműen bántalmazták, a rendőrségi eljárás során mégis hamis tanúzás miatt indítottak ellene büntetőeljárást. Sőt, az akkori belügyminiszter, Robert Kaliňák és Robert Fico is fontosnak tartotta, hogy a sajtó nyilvánossága előtt foglaljon állást és hazugsággal vádolja meg Malina Hedviget.

Az ügynek azóta rendkívül sok visszásságára fény derült, s a szlovák politikum és a főügyészség sehogy sem tudta elmaszatolni az ügyet. Évekig tartó állóháború alakult ki, de Hedvig védelme stabilnak bizonyult, s mára kijelenthető, hogy erkölcsi győzelmet aratott. Fico, Kaliňák és Trnka neve pedig a Malina-ügyben is egybeforrt a korrupcióval. Az igazságot számos tény bizonyította eddig is, most ezeket vesszük sorra.

Jelentés a kórház(ak)ból

Nyitrán a neurológus poszttraumás sokkot diagnosztizált, ami részleges emlékezetkieséssel járhat. Viktor Zák kórházigazgató pedig a támadás napján úgy nyilatkozott, hogy Malina Hedviget egyértelműen bántalmazták, s pszichológus segítségére szorul. Dunaszerdahelyen ugyanazokra az eredményekre jutottak: agyrázkódás és zúzódás az arc baloldalán, az orron, az állkapcson és hastájékon. A kezelőorvos pedig azt írta a jelentésbe, hogy a zúzódásokat egyértelműen kézzel és ököllel rámért ütések okozták. A főügyészség által megbízott Peter Labas által megírt orvosszakértői vélemény – melynek hiányosságaira és problémáira korábbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet – pedig kétségtelenül politikai utasításra készült.

A pszichiáter véleménye

Jozef Hašto pszichiáter közölte, hogy Malina Hedviget poszttraumatikus stressz zavarral kezelte, amelyet három trauma okozott. „Maga a támadás, amikor eszméletlenre verték. A második a rendőrség nyomásgyakorló vizsgálata, mikor felfogta, hogy a rendőrség nem áldozatként, hanem elkövetőként kezeli, s gyakorlatilag védi a támadókat. A harmadik trauma összefüggött a brutális és körmönfont megfélemlítéssel“ – állítja Hašto, aki 47 terápiaórát töltött Hedviggel.

Hazugságvizsgálat

A vádemelést követően Malina Hedvig ügyvédjével Izraelbe utazott, hogy poligráfos hazugságvizsgálaton vegyen részt. Koby Rabin szakértő a többi között négy kérdést tett fel a 2006. augusztusában történt támadásra vonatkozólag. Az alábbi négy kérdés érintette a Nyitrán történteket: Kitalálta a 2006. augusztus 25-én történt támadást? Ön vagy valaki az Ön kérésére írta a blúzára a „Magyarok a Duna mögé” és „Paraziták nélküli Szlovákiát” feliratokat? Ön vagy valamelyik ismerőse postázta az említett dokumentumokat otthonába? A két fiatal, aki megtámadta a parkban, azt mondta Önnek, hogy „Szlovákiában szlovákul”? Malina Hedvig az első három kérdésre nemmel, az utolsóra igennel felelt.

Koby Rabin szakvéleményében leszögezi, a poligráfos vizsgálat szerint Malina Hedvig igazat mondott, a legapróbb hazugságra utaló jel sem merült fel a teszt során.

Bocsánatkérés

A 2010-es kormányváltást követően Iveta Radicová miniszterelnök erkölcsi kérdésnek nevezte, hogy lezárja az ügyet. Ennek értelmében első ízben Rudolf Chmel kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes tavaly decemberben kért bocsánatot a megvádolt lánytól, most kormányálláspont született a helyzet rendezésére. A szlovák kormány ugyanis bejelentette, hogy bocsánatot kér Malina Hedvigtől, a helyettes főügyész pedig azt ígérte, hogy a hónap végéig lezárják a Nyitrán megvert magyar lány ellen hamis tanúzás miatt indított eljárást. Kár, hogy ehhez szükség van az Európai Emberi Jogi Bíróság nyomásgyakorlására is. Az intézmény felszólította ugyanis a feleket a peren kívüli megegyezésre, mely ha nem következik be, az ügy az Európai Emberi Jogi Bíróságon folytatódik.

Hiányérzet még az ügy lezárása után is marad a szlovák rendőrség, igazságszolgáltatás és politikum felé. A rágalmazó Robert Fico és Kaliňák ugyanis a mai napig fenntartják állításukat, miszerint Malina Hedvig hazudott. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy Malina Hedvig ellen elkövetett bűncselekményt illetően a felelősségre vonás elmaradt, mely a szlovák rendőrségről és igazságszolgáltatásról állít bizonyítványt.

Öllös László politológus a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában a helyzet veszélyeire is figyelmeztetett. Ha Malina Hedvig elfogadja a kormányzati bocsánatkérést, vissza kell vonni a strasbourgi beadványt, és a továbbiakban már nem is kérhet jogorvoslatot a testülettől. A kormányzat eljárása viszont nem állítja meg a lány ellen indított ügyészségi vizsgálatot, tehát a jövőben is fennáll annak a veszélye, hogy őt állítják bíróság elé Szlovákiában.

Medgyesi Ádám

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »