Cameron elutasítja az eurót

„Nagy Britannia soha nem fog az eurózónához csatlakozni”, közölte David Cameron brit miniszterelnök a Konzervatív Párt eheti konferenciáján, ahol a miniszterelnök a kormány által folytatott gazdaságpolitikát vette védelmébe. 

Cameron már kedden is hevesen bírálta az eurózóna tagállamait, sőt kijelentett, hogy a világ gazdaságát az euróövezeti válság tartotta vissza, amelyben a legnagyobb szerepet Görögország megsegítése játszotta. Szerdán pedig folytatódott a bírálatok sora.

A világgazdaságot és egyben a brit gazdaságot fenyegető veszély napjainkban legalább olyan súlyos, mint a 2008-as világgazdasági recesszió idején. Az eurózóna válságban van: a francia és a német gazdaság annyira lelassult, hogy szinte már stagnál; még a hatalmas USA is megkérdőjelezhető az adósságainak mértéke miatt. Az adósságok rendezése az egyetlen kiút magából az adósságválságból – mondta Cameron a konferencián.

Az euróval, mint közös valutával kapcsolatos véleményének lényege pedig, hogy amíg Nagy Britannia nem tartozik az euróövezetbe, addig a pénzügyi alapok kihasználását a maguk módján és saját szabályaik alapján fektetik le. Ezek alapján hangsúlyozta, hogy amíg ő a szigetország miniszterelnöke, Nagy Britannia nem lesz tagja az eurót használó országok körének.

Balajthy Henrietta

Friss hírek