Jól felkészültünk az euróválságra

Okkal feltételezhető, hogy Közép-Európa gazdaságai és a balti államok kevésbé sérülékenyek, és jobban felkészültek a gazdasági környezet romlásának kezelésére, mint sok euróövezeti tagország – áll a Financial Times pénteki közép-kelet-európai befektetési mellékletében.

 

A londoni gazdasági napilap szerint „senki nem jósolja”, hogy a térség visszasüllyed a recesszióba, és a régiós országok államadósság-dinamikái általában sokkal jobbak, mint a nyugat-európai országokéi. 

Magyarország 77 százalékos GDP-arányos államadósság-rátája magas ugyan a térségen belül, ám sokkal alacsonyabb számos euróövezeti országénál, és csökken. 

A Financial Times elemzése szerint még annak is megvannak az előnyei, hogy az euróövezeten kívüli közép-európai országok valutái az elmúlt hetekben esetenként 10 százalékkal is gyengültek az euróhoz képest, mivel ez javította ezeknek a gazdaságoknak a versenyképességét.

„Ez jó dolog” – mondta a lapnak Julian Mayo, a Charlemagne Capital nevű, felzárkózó gazdaságokra szakosodott alapkezelő igazgatója. Mayo szerint az euróövezeten kívüli közép-európai országok helyzete javult azokkal a valutauniós tagállamokkal – Spanyolországgal, Olaszországgal, Portugáliával – összehasonlítva, „Görögországról nem is beszélve”, amelyek még mindig azzal küszködnek, hogy versenyképessé tegyék gazdaságukat.

Sam Vecht, a BlackRock Eastern European Trust befektetési alap vezetője a lapnak hangsúlyozta, hogy a „felzárkózónak” nevezett európai országok – köztük Magyarország, Lettország, Szerbia, Románia, Csehország – minősítéseit javították a nemzetközi hitelminősítők, miközben Görögországot, Spanyolországot, Írországot, Portugáliát leminősítették. (Magyarország esetében a Fitch Ratings a nyáron az addigi negatívról stabilra javította a „BBB mínusz” adósosztályzat kilátását, a kormány államháztartási konszolidációs intézkedéseinek bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést).

Vecht a Financial Timesnak azt mondta, hogy jelenleg a befektetők nem veszik figyelembe ezt a különbséget, „de biztos vagyok benne, hogy idővel elkezdik figyelembe venni”.

A londoni gazdasági napilap térségi melléklete szerint középtávon a keletiek átlagos növekedési üteme várhatóan meghaladja Nyugat-Európáét, részben éppen a nyugati szinthez történő felzárkózási folyamat révén. A külső tőkebeáramlás forrásai azonban változhatnak. Cezary Wisniewski, a Linklaters nemzetközi jogi tanácsadó cégcsoport varsói szakértője a Financial Timesnak elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben amerikai és európai befektetések domináltak a térségben, de most bizonyos elmozdulás látható: „sokkal nagyobb” a befektetői érdeklődés Ázsiából, Oroszországból és a közel-keleti szuverén vagyonalapok részéről.

Wisniewski szerint az orosz és a kínai tőke máris vásárlási lehetőségeket keres a közép-kelet-európai pénzügyi szektorban, miközben a térségben meghatározó szerepet játszó nyugat-európai bankok éppen eladnak, hogy hazai mérleghelyzetükön javítsanak.

A mellékletnek a magyarországi autóipari beruházásokkal foglalkozó cikke szerint a Magyarországra irányuló működőtőke-befektetések mögött az az ésszerűségi meggondolás áll, hogy van „képzett vagy képezhető” munkaerő, „megfelelő áron”, és ehhez megfelelő kondíciók és szolgáltatások, valamint általában állami támogatások is járulnak.

Sebastian Wahle, a Daimler szóvivője a lapnak elmondta: a kecskeméti gyártási helyszínre azért esett a választás, mert a térség teljesítette a magas minőségi és mennyiségi elvárásokat. Ezek közé tartozott a földterület hozzáférhetősége és állapota, a közszolgáltatási, a közúti és a vasúti infrastruktúra, a beszállítói háttér, valamint az emberi erőforrások hozzáférhetősége és képzettsége – mondta a Daimler szóvivője. 

A Financial Times szerint azonban az üzleti klíma javítását célzó további reformok életfontosságúak a térség számára, ha a közép-kelet-európai országok egymással is versenyeznek a befektetésekért. A lap ezzel kapcsolatban azt írta, hogy Magyarországon az üzleti vállalkozásokat „különösen felzaklatta” a kormány „nem ortodox” hozzáállása. Miután a magyar kormány elfordult a Nemzetközi Valutaalap (IMF) finanszírozási forrásaitól, jelentős adókat vetett ki a bankokra, és válságadókat egyes vállalati szektorokra.

Lengyelországban a Donald Tusk vezette kormány támogatottsági előnye csökken Jaroslaw Kaczynski pártjával szemben a vasárnapi választások előtt, és az üzleti vállalkozásokat aggasztja, hogy egy esetleges Kaczynski-kormány kevésbé lesz befektetőbarát.

Általánosságban azonban az elemzők úgy gondolják, hogy a közép-kelet-európai piacokon lezajlott legutóbbi eladási hullám eltúlzott volt. A térségi vállalatok piaci értéke „most már nagyon vonzó … ténylegesen jó vételnek tűnnek” – idézi Cezary Wisniewskit pénteki elemzésében a Financial Times.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »