Görögországnak újabb kisegítő csomagra van szüksége

A görögországi megszorítások nem érték el céljukat: az államháztartási hiány egyre nagyobb, így újabb támogatásra van szükség a segélyalapból. A tőzsdékre is negatív hatással van a görög válság.

A Dow Jones árfolyama 2,4 százalékkal csökkent hétfőn és az ázsiai piacok is alacsonyabb áron kereskedtek kedd reggel, miután athéni kormányzati tisztviselők bejelentették, hogy az eddigi megszorításokkal nem sikerült elérni azt a célt, hogy megfékezzék a államháztartás hiányát. A német és a francia tőzsde is mintegy két százalékot zuhant – számolt be a Washington Post. A görög miniszterelnök, Jéorjiosz Papandreu további pénzügyi támogatás reményében kilátásba helyezett egy újabb, 8,8 milliárd dolláros megszorításó csomagot, aminek egyik eleme harmincezer köztisztviselő elbocsátása is.

Ezek a lépések a 2011-es hiányt a GDP 8,5 százalékára csökkentenék, ami még mindig kilenc tizeddel magasabb az Európai Unió és az IMF által a kisegítőcsomagban meghatározottnál. A befektetők aggódnak is, hogy sem az EU, sem Athén nem tesz meg mindent azért, hogy megállítsák a görög eladósodási spirált.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek luxemburgi találkozóján hétfőn arról tanácskoztak, hogy biztosítsanak-e további segítséget Görögországnak. A finn pénzügyminiszter, Jutta Urpilainen továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a görögök nyújtsanak pénzügyi biztosítékot, és mivel mind a tizenhét eurózónatag beleegyezésére szükség van, a döntés még várat magára.

Az Európai Parlament mindeközben arról a javaslatról szavaz, hogy növeljék-e az európai segélyalapot alig néhány hónappal azután, hogy a képviselők megállapodtak a bővítésben, ugyanis az akkori összeg mára már nem felel meg a görög igényeknek.

Jelenleg is Athénban van az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság delegációja, akiket Görögország arról akar meggyőzni, hogy annyival közelebb kerültek már a költségvetési célokhoz, hogy jogos az igényük újabb 11 milliárd dollárra a segélyalapból.

Úgy tűnik azonban, hogy Athénnak egyelőre várnia kell a segítségre – írta a New York Times. Legkorábban november közepén számíthatnak a támogatásra, azonban nagyon valószínű, hogy addig is újabb megszorításokra lesz szükség. A görög pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz arról biztosította az adófizetőket, hogy az országnak van elég forrása arra, hogy addig is fizesse adósságait.

Farkas Enikő

Friss hírek