Romney üzenete Pakisztánnak: velünk vagy ellenünk

A republikánus elnökjelölt azzal vádolja a pakisztániakat, hogy nem egyértelmű, melyik oldalon harcolnak az afganisztáni háborúban.

A korábbi massachusettsi kormányzó New Hampshire-i kampánykörútján kijelentette, elfogadhatatlan, hogy országhatárain belül a pakisztániak sok esetben támogatják és segítik a tálibokat.

„Ködösítés nélkül azt kellene nekik mondanunk, hogy figyeljetek ide, nem játszhattok a pálya mindkét oldalán. El kell döntenetek, hogy kivel vagytok: velünk vagy ellenünk” – mondta Romney a New Hampshire-i választópolgárok előtt. „Ha velük vagytok, annak komoly következményei lesznek. Ha velünk, akkor nincsen semmi probléma.” Romney azonban nem tisztázta, hogy milyen következményekkel járna Pakisztán számára az ellenszegülés.

Az elnökjelölt mondatai eltávolodást mutatnak négy évvel ezelőtti álláspontjától. Az akkor szintén lehetséges elnökjelölt élesen kritizálta a demokrata jelöltet, Obamát, amiért támogatja az amerikai katonai akciókat Pakisztán határain belül. Elnökké válása óta Obama, nagyban támaszkodva a pilótanélküli repülőgépekre sokszor folytatta ezt a gyakorlatot.

Pakisztánnal szembeni keményebb hangvétele mellett Romney újfent az elnököt bírálta egy interjúja miatt, amelyben a hivatalban lévő úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok az utóbbi időben egy „kicsit gyengébb” lett. A floridai televíziónak adott interjúban Obama a következőket mondta: „Ez egy nagyszerű ország, amely egy kicsit gyengébb lett, és nincs meg az a versenyelőnye, amelyre szükségünk volt az utóbbi néhány évtizedben”. Majd folytatta: „Még mindig nem cserélném el a pozíciónkat egy országgal sem a Földön.”

Romney azonban nem ért egyet az elnökkel. „Nem lettünk gyengébbek. Az elnökkel voltunk gyengék túlságosan sokáig” – mondta. „És itt az idő, hogy bekeményítsünk vele szemben”.

Hegedűs Márk

Friss hírek