Az ígéret szerint megoldódik a MOGYE ügye

Az október 6-ára beígért tüntetés a MOGYE-ért okafogyottá vált, ugyanis ígéret született arra nézve, hogy a helyzet egy héten belül megoldódik.

Nem lesz tüntetés október 6-án a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatáért. Mindenesetre az RMDSZ, MPP és az EMNT együtt emlékezik az aradi vértanúkra, de tüntetésre nem lesz szükség – írja az Erdély.ma. A demonstrációra Erdély minden pontjából érkeztek volna a tüntetők, hiszen a magyar oktatás nemcsak a marosvásáriak és az egyetemisták problémája, hanem az egész erdélyi magyarságé. A magyar nyelvű orvosképzés ügyének megoldására a héten ugyanis ígéretet kaptak – egy hetes határidővel.

Egynyelvű a multikulturális egyetem – létfenntartási okokból

A júliusban kirobbant botrány óta számtalan politikus és civil hallatta hangját, legutóbb Tőkés László szólalt fel Marosvásárhelyen a helyi egyetem ,,súlyosan diszkriminatív chartája ellen” – olvashatjuk a Transindex-en. A magyar tagozat elindításának megakadályozása a kétharmadban román többségű szenátusnak köszönhetően különösen rossz időben történt: a januárban elfogadott román tanügyi törvény ugyanis a kormány, de elsősorban az RMDSZ álláspontja szerint a kisebbségeknek kedvező rendelkezéseket tartalmaz.

Annak ellenére, hogy ez a törvény a Marosvásárhelyi Egyetemet multikulturális egyetemként határozza meg, hiszen a hallgatók legalább fele magyar, a szenátus román tagja, tehát a többség nem voltak hajlandóak elindítani a magyar nyelvű orvosképzést, hiszen annak sikertelensége az egyetem létét veszélyeztetné. Tovább súlyosbította a helyzetet a vezető testület szeptember eleji akciója, melyben nem hosszabított meg nyugdíjas óraadó tanárok szerződését, akik szinte egytől-egyig magyarok voltak.

Összefogás a MOGYE-ért

A romániai magyarok mellett a magyarországi politikusok, illetve orvosi egyetemek és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara is kiálltak a MOGYE mellett, sokáig azonban ez mind hiába történt. Sőt, a román hatóságok a szimpátiafelvonulásokat és tüntetéseket is meg akarták akadályozni.

Legutóbb egy hete történt, hogy a marosvásárhelyi helyi rendőrség alkalmazottai elkobozták azt a hatalmas tablót, amellyel Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkára tiltakozott a város utcáin. A civil szervezet képviselői az új tanügyi törvény 135. cikkelyét írták rá 199×170 centiméteres pannóra: a rendelkezés értelmében a multikulturális egyetemeknek, mint amilyen a MOGYE is, létre kell hozniuk az önálló magyar nyelvű intézeteket, karokat, tagozatokat vagy oktatási vonalakat – olvashattuk a Krónikában.

Mindeközben az ügyet az Európai Parlament strasbourgi ülésén Sógor Csaba romániai EP képviselő ismertette felszólalásában. Ennek keretében javaslatot tett arra, hogy az uniós csatlakozás feltételének tartott koppenhágai kritériumok teljesítését az Európai Unió tagországain is számon lehessen kérni. A kisebbségek tisztelete és védelme ugyanis nemcsak a csatlakozásra váró országokban probléma, hanem a már taggá vált országokban is. A képviselő figyelmeztetett továbbá, hogy Európa keleti felében ,,feszültek az etnikumközi viszonyok”, aminek figyelmen kívül hagyása a jövőben visszaüthet – írja a Transindex. Nagyobb visszhangot sajnos nem kapott ez a hozzászólás.

Most tehát mindenki feszülten várja az elkövetkezendő hetet, hiszen ismerve a helyi viszonyokat még nem lehetünk semmiben sem biztosak: sem abban, hogy tényleg lesz megoldás, sem pedig abban, hogy azzal biztosan jól jár a magyarság. Alternatíva a negatív fejleményekre azonban még nincsen.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek