Kormányellenes tüntetők lövöldöztek Kamerunban

Legalább egy ember meghalt a Kamerun kereskedelmi központjának számító Doualában, amikor egy fegyveresekből álló csoport tüzet nyitott a város központjában. A szemtanúk elmondása szerint egy kormányellenes tüntetésként kezdődött az incidens. Az elkövetők katonai egyenruhában, az elnök távozását követelő plakátokkal jelentek meg az utcán, majd ezután lövöldözni kezdtek. A fegyveresek blokád alá vették a város egyik fontos hídját is, majd órákon keresztül tűzharcot vívtak a rendőrökkel, akiknek csak néhányukat sikerült őrizetbe venni.

Paul Biya elnök már közel harminc éve van hatalmon, ezzel ő Afrika egyik legrégebben regnáló államfője és egyben az októberi elnökválasztás legnagyobb esélyese. Nagy felháborodást keltett az országban az, hogy Biya 2008-ban megváltoztatta az alkotmányt, így elviekben még akárhányszor indulhat az elnöki székért.

Kamerunban egyre érezhetőbb a feszültség és félő, hogy a két hét múlva esedékes választás zavargásokba fog torkollani. Az elnök támogatói elszántak, szinte istenítik őt, míg az ellenzék szerint Biya diktátor és bármilyen áron, de mennie kell. Hasonló jelszavak szerepeltek a fegyveresek plakátjain is.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek