Brazília protekcionista lépése sérti a Déli Közös Piacot

A brazil kormány közelmúltbeli protekcionista lépése miatt Uruguay kétoldalú tárgyalást kezdeményezett szomszédjával, ugyanis az nehéz helyzetbe hozza az uruguayi gazdaságot. Brazília a Mercosur (Déli Közös Piac) legnagyobb gazdasága, és egyben Uruguay egyik legfőbb kereskedelmi partnere.

Uruguayi részről a delegációt Luis Almagro külügyminiszter vezeti, ami már önmagában is utal a probléma súlyára. Almagro mellett Brazíliavárosba utazott a gazdasági miniszterhelyettes, Luis Porto, az integrációs és Mercosur ügyekért felelős minisztériumi osztályvezető, Alvaro Ons és az uruguayi ipar képviseletében Sebastián Torres is.

A kezdeményező fél Brazília volt, Dilma Rousseff elnökasszony múlt pénteken hívta el az uruguayiakat a fővárosba, miután telefonon beszélt José Mujica uruguayi elnökkel. Brazil részről a megbeszéléseket Nelson Barbosa, gazdasági miniszterhelyettes vezeti.

A tárgyalások hátterében az áll, hogy múlt héten a brazil kormányzat a hazai gazdaság védelmére hozott intézkedések keretein belül mintegy 30 százalékkal növelte meg a külföldről behozott gépjárművekre kivetett adót – kivételt ez alól pedig csak azok a cégek jelentenek, amelyek autóik legalább 65 százalékát a térségből beszerzett alkatrészek, alapanyagok segítségével gyártják le. Mivel Argentína és Kína mellett Brazília az uruguayi gazdaság fő célországa, ez a lépés érthető módon váltott ki ellenkezést Uruguayban. Az egyik autóexportőr, az Effa – amely kínai autók kereskedelmével foglalkozik – múlt pénteken bejelentette, hogy kénytelen megválni 400 alkalmazottjától, mert a május óta raktáron maradt mintegy 2000 még mindig nem értékesített autó miatt kénytelen lassítani a termelést. „Ezek a problémák együtt az argentin döntés, amely szerint várakoztatják az importot, és a múlt héten bejelentett brazil 30 százalékos adó pótdíj döntő jelentőségűek voltak cégünkre nézve” – nyilatkozta az Effa szóvivője.

A helyzet súlyát az uruguayi elnök is világosan látja. Mujica mint a két szomszédos, nagy gazdaság között fekvő kis ország elnöke mondta, „ha Brazília protekcionista intézkedései megmaradnak és hátráltatják a kereskedelmünket, akkor nem lesz más választásunk, védekező intézkedéseket kell hoznunk”. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy mindez „nem kívánatos és hatékonysága is megkérdőjeleződik a különböző Mercosur-tagok gazdasági aszimmetriája miatt”.

A véleményt az uruguayi ellenzék is osztja. Sergio Abreu szenátor szerint egyrészt ez a legrosszabb döntés azóta, amióta a Mercosur 1991-ben megalakult, másrészt ellentétes azzal a filozófiával is, amely filozófia miatt Uruguay belépett az integrációba.

Uruguay igen erősen kötődik két szomszédjához. A történtek ellenére mégis Brazíliával jobb a mérlege, 1,5 milliárd dollár értékben exportál a legnagyobb dél-amerikai gazdaságba. Argentína már más ügy, a déli szomszéd felé komoly deficitet halmozott fel Uruguay: 510 millió dollárt exportált és 1,4 milliárd dollárt importált, így 917 millió dolláros külkereskedelmi tartozást halmozott fel. Így viszont már érthetőek az argentinok lépései, és részben az uruguayi problémák is.

Tomik Ádám

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »