Úton az élhető Amerika felé

A 14 amerikai ország külügy- és gazdasági minisztere ül majd össze jövő hét elején, hogy megvitassák a társadalmi fejlődés irányát – számol be az Infolatam.

Ez az esemény részét képezi az V. Miniszteri Találkozó az „Út az Amerikai Jólét Felé” (Caminos a la Prosperidad en las Américas) kezdeményezésnek, amelynek ideiglenes elnöki posztját a Dominikai Köztársaság tölti be.

A dominikai külügyminisztérium szerint a kezdeményezésnek az a célja, hogy „lehetőséget teremtsen a résztvevő országoknak a tapasztalatcserére, hogy miként részesülhetnek a gazdasági fejlődés előnyeiből országaink polgárai”.

Az „Út az Amerikai Jólét Felé” kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államok támogatásával indult útjára, az első találkozóra 2008 decemberében került sor Panamában, amelyről a kiadott nyilatkozatban szorgalmazták a kereskedelmi forgalom növelését, az együttműködést és a társadalmi fejlődést elősegítő folyamatok elősegítését. Emellett kiegészítő programként megjelent a kábítószer-kereskedelem, a terrorizmus és az illegális bevándorlás elleni küzdelem is.

Az Egyesült Államok mellett Kanada, Chile, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama és Peru kötelezték el magukat a cél érdekében. 

Megfigyelőként a résztvevők között foglal majd helyet Brazília, Ecuador és Uruguay, illetve olyan szervezetek képviselői mint például a Világbank vagy az Amerikai Államok Szervezete (OEA).

Szita Zsuzsanna

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »