Búcsú a bikaviadaloktól Katalóniában

Múlt vasárnap körülbelül húszezer néző követhette figyelemmel az utolsó bikaviadalt a híres barcelonai Monumental arénában, ugyanis a spanyolországi Katalónia kormányzata betiltotta ezt az évszázadokra visszanyúló spanyol hagyományt. A katalánokat és egész Spanyolországot is megosztotta a jogalkotók határozata.

A döntéshozók még tavaly szavaztak a viadalok eltörlése mellett, miután egy 180 ezer fő által aláírt petíciót nyújtottak be a viadal ellenzői az állatok jogainak tiszteletben tartására hivatkozva. Bár a határozat 2012. január elsejétől lép életbe, a tegnapi volt a szezon utolsó ilyen eseménye.

Egy másik eshetőség sem hagyható figyelmen kívül Katalónia esetében, mégpedig az, hogy az autonóm közösség így kívánja magát megkülönböztetni Spanyolország többi tartományától és hagyományától. Többek szerint legalábbis ez húzódik meg a tilalom hátterében.

A spanyol bikaviadalok ellen sok érvet fel lehet sorakoztatni: az ellenzők azt állítják, hogy veszélyes az emberre és állatra nézve is, és inkább a barbarizmushoz hasonlítható, semmint a szórakoztatáshoz. Az állatok jogai is felmerülhetnek kérdésként, mivel a viadal után a jól teljesítő torreádor a bika fülét, farkát, vagy patáját is megkaphatja trófeaként. A matadorok hivatottak megölni a bikát a küzdelem végén. Az utóbbi időben talán ezek miatt is csökkent az ilyen események látogatottsága és már régen volt látható a Monumental arénában ekkora tömeg, mint most vasárnap.

Mindezek ellenére sokan vannak olyanok is, akik élvezik a kikapcsolódásnak ezen formáját Spanyolországban. A jegyek rekord gyorsasággal keltek el a vasárnapi eseményre, a fekete piacon pedig „csillagászati árral”, ott akár az ötszörösét is elkérték a belépő eredeti árának. A rajongók fanatizmusát mutatja, hogy sokan a küzdőtérre csődültek, csak hogy egy marék homokot vihessenek magukkal emlékként. Az este folyamán hat, egyenként fél tonnás bikát öltek meg a rajongók hangos „ollézása” közepette.

Az utolsó barcelonai viadal után az utcára vonultak a viadalt támogatók és az ellentüntetők. José Tomás legendás torreádort, aki az este folyamán is fellépett, a nyakukba véve éltették és skandálták, hogy „torero, torero”. (Videó itt.)

A konzervatív El Mundo újság láthatóan a viadalok mellett foglalt állást, mikor egy közgazdász által készített kimutatást publikált, mely Barcelona bevételeinek csökkenését prognosztizálta az ember-állat párbajok betiltásával.

Bár a sokéves hagyományának vége szakad az autonóm területen, de a viadalok támogatói ígérik, hogy folytatni fogják máshol. Luis Alcántara, a katalán Bikaviadal Iskola igazgatója úgy nyilatkozott, hogy Valenciába, Zaragozába vagy Franciaországba fognak menni. Elmondása szerint minden évben 2000 eurót költött a barcelonai Monumentalba megvásárolt éves bérletre, ennyi pénzért pedig a legjobb helyeket választhatja majd ki magának bárhol, bármelyik viadalon.

A katalán tilalom talán csak tovább erősíti a tényt, hogy a bikával folytatott küzdelem egy vérbeli spanyol hagyomány és a történelmük, kultúrájuk részét képezi ez a nem mindennapi sport és szórakoztatási forma. 1387-ben jegyezték fel az első bikaviadalt még az Aragón Korona idején, épp Barcelonában, de a 4000 évvel ezelőtti római időkre nyúlik vissza az eredete. 

Spanyolországban korábban csak a Kanári-szigeteken tiltották be a bikával űzött sportot még a kilencvenes évek elején, de a többi tartományban mindvégig népszerű maradt.

Kovács Bernadett

Friss hírek