Ostrom után, ostrom előtt?

„Taktikai visszavonulás” – magyarázzák a Nemzeti Átmeneti Tanács (NÁT) harcosai Szirte város határában, hogy a szombaton kezdődött támadás miért nem folytatódik tovább.

A szombati nap folyamán a lázadók seregei egészen Szirte városának a központjáig nyomultak, ahol mind a Kadhafihoz lojális erők, mind a NÁT harcosai „kegyetlen és kemény harcokat folytattak” – jelentette az Aljazeera hírtelevízió riportere a helyszínről. Az Átmeneti Tanács erőinek parancsnoka azt mondta, hogy vissza kellett vonulnia a csapatoknak, ugyanis nem voltak elegen, hogy a megszerzett területet a fennhatóságuk alatt tartsák, továbbá sokan megsebesültek a harcokban és az  áldozatok száma is magas. Az Aljazeera szerint legalább kilencen elhunytak és  majdnem százan megsérültek, főként a mecsetek és az épületek tetején elhelyezkedő mesterlövészek miatt, illetve közvetve azért is, mert a felkelők között kevés a képzett és tapasztalt katona, szemben a Kadhafi párti erőkkel.

A NÁT parancsnokai szerint a visszavonulás azért is „taktikai”, mert azokat a célokat, melyeket a szombati ostrom elé kitűztek sikeresen elérték. Eszerint biztosítva van egy kijárat azon családoknak, akik el akarják és el tudják hagyni a várost, hiszen jelenleg elviselhetetlen életkörülmények között élik mindennapjaikat, mivel nincs sem étel, sem benzin, sem csapvíz és elektromos áram sem Szirteben. További cél volt, hogy megszerezzék, és felügyeletük alatt tartsák a város közvetlen környékét és végül, hogy a városból kivezető útvonalakat lezárják és ellenőrizzék.

A harcosok miközben a fegyvereiket takarítják, az utolsó ütközetre készülnek, ahogy a BBC-nek az egyik katona – Matiz Szád – elmondta „Egy kegyetlen utcai harcra készülünk, mikor belépünk a városba”, mely feltehetően a következő napokban várható.

Egyelőre tehát Szirte városát teljesen elhagyták a lázadó csapatok, de nemcsak a Kadhafit támogató erők jelenléte miatt, hanem mert a NATO is légitámadásra készül, melyről azonban több részletet eddig nem árultak el.

Bartók László

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »