Véres etnikai feszülségek Bulgáriában

Véres etnikai összetűzések lobbantak lángra szeptember 24-én Bulgáriában, miután cigányok szándékosan gázoltak halálra egy tizenkilenc éves bolgár fiatalt. A több halálos áldozatot is követelő összecsapásokban felgyújtották a helyi cigány klán ingatlanjait. A bolgár radikális pártok cigánybűnözést emlegetnek és felszólították a kormányt, hogy intézkedjenek az ügyben. A kormányfő nyugalomra intett, ugyanakkor széleskörű cigányellenes hangulat kezd kialakulni az országban.

A Plovdiv városától nem messze található Katunici településen szombatra virradó éjszaka halálos gázolás történt. Egy tizenkilenc éves helyi bolgár fiatalt ütött el hátulról egy cigányokkal teli autóbusz. A kutyáját sétáltató fiatalt elgázoló busz a helyszínen tartózkodó szemtanúk szerint szándékosan letért az útról és a gázolást követően megállás nélkül továbbhajtott. A kiérkező mentők már nem tudtak segíteni a fiatalon.

A hír percek alatt elterjedt a településen és a felbőszült lakosok csoportokba verődve megindultak a helyi cigány klán kastélyai felé. Katunica 3000 lakosának mindennapjait több éve mérgezi Kiril Ráskov, ismertebb nevén „Kiro cár”  klánja. A helyi lakosok elmondása szerint Európa legnagyobb cigány nyomortelepéről, Sztolipinovoról utaznak át ide cigányok, hogy terrorizálják őket. A végletekig elkeseredett polgárok szerint a hatóságok régóta összejátszanak a cigány bűnözőket irányító Ráskovval.

Az események gyorsan eszkalálódtak azt követően, hogy a Plovdiv városi Botev és Lokomotiv futballcsapatok szurkolóival felduzzasztott lincselő hangulatú tömeg megtámadta Ráskov rezidenciáit. A rendőrök kiérkezése előtt tömeges verekedés alakult ki a Sztolipinovóból ideutazó cigányok és a bolgár lakosok között. Váratlanul egy Ford típusú személygépjármű rohant bele a tömegbe és ezzel még öt embert, köztük két rendőrt halálosan megsebesített. A Fordban ülő hat cigányt a rendőrség letartóztatta. Addigra a lángoló abroncsokkal és Molotov-koktélokkal felfegyverkezett tüntetőknek sikerült áttörni a cigányok és rendőrök alkotta kordont és porig égették Ráskov ingatlanjait.

A rendőrség hivatalos sajtóközleményben azt közölte, hogy sikerült kimenteni Ráskovot és hozzátartozóit, így elkerülték a további vérontást. A fiatalembert gázoló autóbusz vezetőjét egynapi körözés után letartóztatták, a többszörösen elítélt férfi ellen szándékos emberölés vádjával nyomozás indult. Időközben nyomozás indult Ráskov ellen is annak kivizsgálására, hogy jogszerűen szerezte-e monumentális ingatlanjait, valamint, hogy volt-e köze a gázoláshoz.

Ráskov egy nappal az incidenst követően úgy nyilatkozott, hogy nem állt kapcsolatban a gyilkossal és nem áll szándékában elhagyni a települést. Szerinte az elütött fiatal évek óta rettegésben tartotta családját, ugyanis tagja volt több szélsőséges csoportosulásnak. A lakosság túlnyomó többsége hivatalosan kezdeményezte a megyei bíróságnál Ráskov és famíliájának kitelepítését.

Országos cigányellenes tüntetéseket szervez a szélsőjobboldali Ataka és VMRO. Az Ataka elnöke, Volen Sziderov megoldandó nemzeti problémának nevezett cigánybűnözésről beszélt és lemondásra szólította fel a plovdivi rendőrfőkapitányt.

Sziderov továbbá követelte Cvetan Cvetanov belügyminiszternél azt is, hogy azonnal intézkedjenek a cigányok törvény határait átlépő magatartása ügyében.

Sorozatos politikai támadások érték a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) háza táját. Sokan azzal gyanúsítják Bojko Boriszov kormányfőt és pártját, hogy védi a törvényektől a bűnös cigányokat. Boriszov óvatosságra intett mindenkit, hogy nem szabad politikai ügyet kreálni az incidensből, és ha tényleg létezne politikai védőernyő, akkor annak meglétére gyorsan fény derülhet az ügyészségen.

Szakértők szerint a Katunicihez hasonló településeken mindennaposak a cigányok és bolgárok közötti ellentétek. A nem hivatalos adatok szerint közel 700-800 ezer cigány él Bulgáriában – 10 százaléka a lakosságnak (a 2011-ben végzett népszámlálás során 326 ezren vallották magukat cigánynak), többségük alulképzett, munkanélküli és a létminimum alatt él.

Bulgária és Közép-Európa egyik nagy demográfiai problémája lesz a közeljövőben a lakosság elöregedésének és a gyorsan növekvő cigány lakosság integrációjának kérdése. Bulgáriában nincsen konkrét terv a probléma kezelésére és a magyar európai uniós elnökség idején létrehozott Roma Stratégia iránt is erősen szkeptikusak a bolgár politikusok. Andrej Kovácsev EP-képviselő szerint nem lehet egységesen kezelni Európa 10-12 milliós roma populációját, a tagországoknak külön-külön kell megoldaniuk integrációjukat.

Milanov Viktor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »