Újabb világbanki segély Kelet-Afrikának

Robert Zoellick, a Világbank vezére bejelentette, hogy a szervezet 1,88 milliárd amerikai dollárra növeli azt az alapot, amelyből a kelet-afrikai éhínséget szeretnék felszámolni. Ez az összeg közel négyszer akkora, mint amennyiben még júliusban megegyeztek a donorok, de úgy látszik, hogy korántsem sem lesz elegendő. Az ENSZ számításai szerint mintegy 2,4 milliárd dollár kellene a helyzet kezelésére és jelenleg nem lehet tudni, hogy a 700 milliárd dollár különbözetet honnan fogja előkeríteni a nemzetközi közösség.

A Világbank mindenképpen hosszú távú fejlesztésekre szeretné fordítani az összeget, hiszen ahogyan azt Zoellick is mondta, az elsődleges cél az, hogy ne állandósuljon az éhínség és a felszámolása után többé ne fordulhasson elő hasonló eset. A közel két milliárd dollárból csupán 288 milliót szánnak azonnali intézkedések finanszírozására.  

Az Afrika szarvában tomboló éhínség 13 millió embert érint. A gócpont egyértelműen Szomália, ahol mintegy 750 ezer ember nem jut elegendő táplálékhoz. Nem sokkal jobb a helyzet Eritreában, Etiópiában és Kenya északi részén sem, ahol rengeteg ember várja a menekülttáborokban sorsa jobbra fordulását. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a térségben az elmúlt évszázad legnagyobb szárazsága tombol, illetve az al-Shabaab jelentősen megnehezíti a szomáliai segélyezéseket.

Mindeközben az ENSZ Közgyűlésében koalíció alakult a kelet-afrikai éhínség megoldása érdekében. A megállapodást elsőként Raila Odinga kenyai miniszterelnök írta alá. A szövetség elsősorban a helyi élelmiszeripar fejlesztésével és az élelmiszerexport betiltásával próbálna javítani a helyzeten, szorosan együttműködve a nemzetközi segélyszervezetekkel.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek