Kutyaszorítóban? További szankciók Szíria ellen

Erősödik a Szíriára gyakorolt nyomás a nemzetközi közösség részéről. Újabb gazdasági szankciókat rótt ki az országra az Európai Unió, melytől a szír „politikai szélirány” változását remélik, míg az egykori szövetséges, Törökország lefoglalt egy Szíriába tartó fegyverszállítmányt. A szír vezetés megpróbálja felvenni a harcot a szankciók ellen, ám ezzel lehetséges, hogy még több problémát okoz a nehézségekkel küzdő gazdaságának.

Tovább erősödött a diplomáciai nyomás Szíria ellen a nemzetközi közösség részéről, miután a március óta tartó összecsapások és a vezetés megtorló intézkedései nem enyhülnek. Újabb szankciókkal kell a közel-keleti államnak szembenéznie, melyek súlyosan érinthetik az ország gazdaságát és diplomáciai pozícióit. Az Európai Unió már májusban elkezdte a „szankció-hadjáratot”, a közösség jelszava továbbra is a fokozatosság és az óvatosság. Egyes szír javak befagyasztása, vezetőkre kirótt vízumtilalom és az olajembargó után újabb büntetőintézkedést vetett be az Unió.

A legfontosabb szanckió szerint tilos európai cégeknek Szíriában új olajipari beruházásokban részt venni, a hírt pénteken jelentette be brüsszeli közleményében Catherine Ashton, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője. Lehetséges azonban, hogy a lépés nemcsak a szír gazdaságnak árthat, ugyanis az olajipari óriásnak, a Royal Dutsch Shell-nek és a France’s Total-nak is jelentős befektetései vannak az országban. A szankciók között szír vállalatokat sújtó intézkedéseket is találunk; a legfontosabb mobilszolgáltató, a Syriatel, legnagyobb magánvállalat, a Cham Holding és egy televíziócsatorna, az Addounia TV is a listán szerepel, továbbá három olyan vállalat, mely a szír hadsereg beszállítója. A közösség továbbá leállítja bankjegyek és érmék szállítását az országba. A büntetőintézkedések egy része az állam gyenge pontját, az olajszektort sújtja, az Európai Unió reméli, hogy a szankciók ezúttal elérik a céljukat és „jobb belátásra bírják” az elnököt, Bashar al-Assadot.

Újabb „pofon” érte Szíriát szomszédja és eddigi egyik legfontosabb szövetségese, Törökország részéről is. Az ország miniszterelnöke, Recep Tayyap Erdogan pénteken adott New York-ban interjút, ahol az ENSZ Közgyűlésén vett részt, jelentette a török Anatolia hírügynökség. Nyilatkozatában kifejtette, hogy a Szíria ellen életbe lépett fegyverembargó alapján török hatóságok elfogtak egy szír zászló alatt hajózó fegyverszállító hajót és lefoglalták rakományát, a miniszterelnök továbbá leszögezte, hogy ezután is így fognak eljárni az országba tartó fegyverszállítmányokkal. A hét elején Erdogan azt is kijelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot a szír vezetéssel, ez a lépés tovább mélyítette a két szövetséges közötti áthidalhatatlannak tűnő politikai szakadékot.

Szíria eközben a maga módján próbálja felvenni a harcot az országot érintő súlyos szankciók ellen. Az állam vezetése importtilalmat vezetett be az öt százaléknál magasabb vámtarifájú külföldi termékekre, hogy határokon belül tartsa az ország valutakészletét, nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek szír üzletemberek egy csoportja. A tilalom csaknem az összes termékre érvényes, az elektronikai cikkektől kezdve a luxuscikkekig és az autókig. A lépés nem vonatkozik a nyersanyagokra és a gabonára. Kétséges, hogy milyen hatással lesz ez a lépés a szír gazdaságra, tovább növelheti  az elégedetlenséget a nép körében, megrendítheti az üzleti körök bizalmát a vezetés iránt, ezenfelül súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel járhat.

Horváth Hajnalka

Friss hírek