Pápalátogatás Németországban

Csütörtök délelőtt megérkezett szülőhazájába, Németországba XVI. Benedek pápa. A katolikus egyház válságáról sokat lehetett olvasni az utóbbi időben, mégis meglepő, milyen kevesen fogadták lelkesen a német pápát.

XVI. Benedek Berlinben tartott első beszédében a napjaink emberére jellemző vallással szemben tanusított közömbösségéről szólt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint az egyházfő rámutatott arra, hogy a társadalomnak szüksége van a vallásra annak érdekében, hogy az emberek együtt tudjanak működni egymással. Elismerte a szabadság fontosságát, de rámutatott, hogy nem létezik igazi szabadság szolidaritás nélkül. Erre pedig nemcsak a magánéletben, de társadalmi szinten is szükség van. A német történelem sötét fejezeteire célozva elmondta, hogy tanulni kell a múlt hibáiból és bűneiből, újra fel kell fedezni a régi értékeket, csak így építhető egy szebb jövő. 

XVI. Benedek pápának ez az első hivatalos látogatása Németországban. A katolikus egyházfőt érkezésekor Christian Wulff köztársasági elnök és felesége, valamint Angela Merkel kancellár üdvözölte a berlini Tegel repülőtéren.

A négynaposra tervezett pápai látogatásra külön weboldalt hoztak létre, ahol német vagy angol nyelven olvasható minden, amit a programokról és az aktualitásokról tudni lehet, nézhetünk videókat, de vásárolhatunk is a webshopból emlékérmet, rózsafűzért, vagy sapkákat, pólókat, de akár színes bevásárlótáskát is.

Nagy várakozás előzte meg a pápa német parlamentben tartott beszédét, amelyről azonban százan már előre jelezték távolmaradásukat a 620 képviselő közül. XVI. Benedek ebben nem tart semmi kivetnivalót: „Ez normális egy szabad társadalom” – nyilatkozta még a repülőgépen.

Ami ellen a pápa felemeli szavát, az a modern emberre egyre inkább jellemző vallással szemben tanusított közöny, nem a más világlátás, vagy a más vallások. A Stern magazin által közölt adatok szerint a németeknek csupán egyharmada örült annak, hogy a pápa látogatást tesz országukban, 60 százalékuk se jónak, se rossznak nem tartotta a dolgot – egyáltalán nem érdekelte őket. De még a magukat katolikusnak vallóknak is csupán a 49 százaléka várta örömmel a vallási vezetőjét.

Mint korábban már beszámoltunk róla, több ezren vonultak a pápa ellen idén nyáron, spanyolországi látogatása során. A tüntetőket azonban nem vallási eszmék fűtötték: azt nehezményezték, hogy a nehéz gazdasági helyzetben miért spanyol közpénzekből finanszírozták a Világifjúsági Találkozó rendezvényeit.

Demonstráció Berlinben is volt, a youtube-on látható felvételek készítőinek többsége szerint elsősorban a katolikus egyház homoszexualitással, gumióvszer használattal és az abortusszal kapcsolatos politikáját kritizálták. A videók szerint a pápa ellenlábasai finoman szólva is nem sok időt fecséreltek arra, hogy megválogassák a szavaikat, nem ritkák az útszéli kifejezések és az obszcén jelképek sem. 

Magyarországról nézve sokak számára megdöbbentő lehet, hogy milyen közhangulat fogadta a német pápát szülőhazájában. Az ARD közszolgálati csatornán „Úristen, jön a pápa!” címmel vetített talkshowban másfél órán át folytattak kemény vitát a meghívott vendégek. A műsor szerkesztői készítettek egy ironikus hangvételű filmecskét, amelyben bemutatták, ki várta a pápát Németországban: Christian Wulff államfő, bár katolikus, de elvált ember, aki második házasságában, egy patchwork családban él, így aztán nem részesülhet az áldozás szentségében, Angela Merkel kancellár, aki szintén elvált, de amúgyis protestáns, úgyhogy nem is számít, valamint Klaus Wowereit, a berlini főpolgármester, aki, bár katolikus, nem vált el, de vadházasságban él – egy férfival. (Az élettársához fűződő kapcsolata évek óta ismert és teljesen elfogadott Németországban.)

A talkshowban szereplő ateista filozófus, egy katolikus internátusban nevelkedett, szexuális bűncselekmények áldozatává vált rockzenész, egy betelefonálós műsorokat készítő rádiós műsorvezető szinte szétszedték a szintén vendég kapucinus szerzetest és a fiatal katolikusokat képviselő lányt. Talán nem is tévednek nagyot, amikor azt mondják, a pápa helyett inkább misszionáriusokat kellene küldeni az országba. A nézőnek is ez a benyomása, amikor azt látja, hogy mikor a szerzetest a cölibátus miatt próbálják gúnyolni, neki azzal sikerül megvédenie magát, hogy a szintén önmegtartóztatást fogadó dalai lámára hivatkozik. A stúdióközönség tapsol: ma a dalai láma az a személy Németországban, aki feltétlen tiszteletet érdemel, akibe nem lehet belekötni.

Mindez egy olyan országban, amelynek nagyobb része nem hivatkozhat a kommunizmus pusztító hatású négy évtizedére. Magyarázatként hivatkozhatnánk arra, hogy Európának ez a tája a reformáció szülőhazája, de arról nem érkeztek hírek, hogy az evangélikusok és a reformátusok vonultak volna utcára Berlinben a pápa látogatása ellen tiltakozni…

Ezek után szinte meglepő, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében a pápa parlamentben tartott beszédét szinte elragadtatott hangon idézi. „Tiszteletben kell tartanunk a Föld méltóságát, és követnünk a természet törvényeit”, mondotta pápa, és ezzel a mondatával történelmet írt – véli a német lap tudósítója. Ennek a mondatnak köszönhetően XVI. Benedek látogatását az évszázad kiemelkedő eseményeként tartják majd számon, hiszen ezt a mondatot sokat idézik majd azok a zöldek, az ökológia értékeket fontosnak tartó politikusok, akik bár eddig nem tekintették számottevő politikai tényezőnek a katolikus egyház fejét, mától fogva ellenfeleikkel szembeni fegyvertényként használják majd fel az általa mondottakat.

Hajnal Anett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »