Lehullott a lepel: Putyin újra elnök lesz

Vlagyimir Putyin lesz a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltje a tavaszi elnökválasztásokon, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy eldőlt ki lesz Oroszország következő államfője. Medvegyev és Putyin sokáig húzták az időt a bejelentéssel gazdag táptalajt adva a találgatásoknak és az elemző munkáknak, míg végül szeptember 24-én szombaton, az Egységes Oroszország párt kongresszusán bejelentést tettek: Putyin elnök lesz (szeretne lenni), Medvegyev pedig kormányfő. Finito la comedia.

Az orosz kormány sokáig készült erre a párt kongresszusra: a hivatalos információk szerint közel 50 millió rubelt költöttek az eseményre, ami több mint 300 millió forintot jelent. Más információk szerint (Izvesztia orosz lap számításai szerint) valójában az összeg ennek a dupláját is kiteheti. Összehasonlításképpen a kongresszusukat már megtartott „Jabloko” és „Oroszország patriótái” pártok 170 és 120 ezer rubelt (1,1 millió és 800 ezer Ft-ot) költöttek. A kétnapos rendezvényre több mint 10 ezer ember érkezett, és emiatt Moszkva belvárosának egy részét teljesen lezárták. Ez volt a modern Oroszország történelmének legnagyobb kongresszusa.

A kongresszus szeptember 23-án, pénteken kezdődött, de ekkor még csak szervezési kérdésekről, illetve a párt választási programjáról döntöttek. A legfőbb „információs bombát” a második napra, szombatra tartogatták. Az orosz politika elmúlt egy évének a kulcsfontosságú intrikájának a megoldását maga Putyin vezette elő: az Egységes Oroszország párt elnöke mielőtt átadta volna a szót Medvegyevnek arról beszélt, hogy minden, ami az utóbbi években történt, Medvegyev és Putyin tandemjének a tervei alapján zajlott.

Nyíltan megmondhatom, hogy azokat a tervek, hogy mi legyen a jelenben és a jövőben már néhány évvel ezelőtt megbeszéltük – mondta Putyin a szombati beszédében. – „Ugyanakkor ha kívülről nézzük ezeket a terveinket, azt kell, hogy mondjam, hogy mind én, mind Dmitrij Anatoljevics úgy véljük, hogy messze nem olyan fontos az, hogy ki mit csinál és ki melyik helyet foglalja el.”

A szót ezután a jelenlegi orosz államfő, Dmitrij Medvegyev vette át, aki felsorolta az eddigi eredményeit (és egyben az Egységes Oroszország eddigi eredményeit), és gyakorlatilag a választási programot vázolt fel.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, milyennek nem szabad lennie az országunknak. Nem szabad gyengének lennie, nem szabad szegénynek lennie, nem szabad rosszul működőnek és szétesőnek lennie, nem szabad technológiailag elmaradottnak lennie, és nem szabad szenvednie a hivatalnokok machinációitól, a korrupciótól és a terrorizmustól. Végül pedig nem szabad izoláltnak lennie. Ez mind a közös álláspontunk.” – mondta beszédében Medvegyev.

Ezután tért rá Medvegyev arra, amire hónapok óta várt mindenki: a bejelentésre, hogy ki indul a tandemből a választásokon, és indulnak-e egyszerre. Kiélezett verseny kettőjük között azonban nem lesz: Medvegyev Putyint javasolta elnöknek, ő maga a választásokon nem indul, inkább a miniszterelnöki széket szeretné elfoglalni.

A gyakorlatban mindez tehát azt jelenti, hogy 2011. március 4-től Medvegyev és Putyin helyet cserélnek: Putyin megy vissza elnöknek a Kremlbe, ahol 2000-2008 között foglalt helyet, Medvegyev pedig az orosz Fehér Házba költözik át. Putyin megbízatása azonban mindeddiginél hosszabb lesz – a módosított alkotmány szerint 6 év, így ha azután is megválasztják, Vlagyimir Vlagyimirovics egészen 2024-ig elnök lehet.

„Figyelembevéve azt, hogy felajánlást kaptam rá, hogy a pártlistát vezessem, és a párt sikeres szereplése esetén az orosz kormányban folytassam a munkában, úgy vélem, hogy helyes lenne, ha a kongresszus támogatná Vlagyimir Putyin jelölését az ország elnöki címére.” – mondta Medvegyev

 

A bejelentésre már valóban szükség volt, hiszen csupán 10 hét maradt a 2011-es orosz parlamenti választásokig. Putyin ezután elfogadta Medvegyev „felvetését”, és az álló közönség előtt megköszönte a bizalmat. A jelenlegi orosz kormányfő ugyanakkor kihangsúlyozta azt is, hogy Medvegyevet szeretné maga mellett látni miniszterelnöknek.

Dmitrij Medvegyevet szombaton valóban megválasztották az Egységes Oroszország pártlistájának az élére. A szavazás titkosan zajlott, 582-en szavaztak a jelölése mellett, egyetlen egy ember szavazott ellene. Putyin az eredmények után viccesen megkérdezte, hogy „hol van ez az egy disszidens”, aki Medvegyev ellen voksolt.

Maga Medvegyev Putyinhoz hasonlóan arról beszélt, hogy közös, régóta megbeszélt döntésről van szó, ami a jelek szerint azonban nem teljesen igaz.

Az, amit most a kongresszusnak ajánljuk, egy mélyen átgondolt döntés” – mondta Medvegyev. – „Valóban beszéltünk erről a döntéshozatali forgatókönyvről, amikor létrejött a szövetségünk. Az elmúlt évek pedig bebizonyították nekünk – és nagyon remélem, hogy az állampolgáraink többségének is, hogy a stratégiánk helyes volt, a kialakult kormányzati modell pedig hatékony.”

Bár az elmúlt hónapok során sem Medvegyev sem Putyin nem mondta ki hivatalosan, hogy bármelyikük is indulni fog a választásokon, mindketten céloztak rá, hogy szívesen indulnának a választásokon. Elképzelhető, hogy az időhúzás oka az volt, hogy a háttérben valamilyen politikai játszmák és megbeszélések zajlottak.

Az biztos, hogy a szerepcserével Putyin nagyon jól jár: az orosz értelmiség körében és külföldön egyaránt Medvegyev liberálisabbnak számít, és az a döntés, hogy ő is bent marad az orosz vezetésben magának Putyinnak az elfogadását is emeli. Ugyanakkor számos orosz politológus arra világít rá, hogy a következő évben sok népszerűtlen intézkedés várható, és ebből a szempontból éppen Medvegyev lesz a villámhárító. Így többek között adóterhek drasztikus emelése várható, és már évek óta érik a nyugdíjreform is – mindezeket a reformokat Medvegyevnek kell majd felfognia, amennyiben miniszterelnök lesz.

Másrészt pedig várhatóan az Egységes Oroszország folytatja majd mélyrepülését, ami az elmúlt egy évben jól érezhető, és a gyenge eredmények esetén az egészet Putyin távolmaradásával lehet majd magyarázni – ez idáig hagyományosan mindig Putyin vezette a pártlistákat. Ugyanakkor esetleg Medvegyev révén talán plusz szavazatokra is szert lehet tenni a liberálisabb érzelmű lakosság köréből.

Számos orosz elemző szerint Medvegyev ezzel a lépéssel a saját politikai karrierjét semmisítette meg: az orosz ellenzék „szociális robbanásról” beszél, ami szerintük be fog következni a következő években Oroszországban az Egységes Oroszország ellen. Ha ez valóban így lesz, akkor az Egységes Oroszország révén Medvegyev leírja magát a potenciális szavazóbázisa előtt. Eddig Medvegyev úgy mond a politikán kívül állt, és akár egy saját párt létrehozása is elképzelhető volt (elképzelhető, hogy a „Pravoje Gyelo” párt fejlesztése is ezeket a célokat szolgálta), azonban azzal, hogy Medvegyev rákerült a kormányzó párt pártlistájának az élére, ez a lehetőség gyakorlatilag megszűnt számára.

Az orosz parlamentbe, a Dumába december 4-én írták ki a választásokat. Elnökválasztások három hónapra rá, 2012. március 4-én lesznek megtartva.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek