Brit kártérítés 40 év után

A Brit Védelmi Minisztérium közleményben jelentette be, Nagy-Britannia kártérítést fog fizetni az 1972. január 30-i észak-írországi Véres Vasárnap halálos áldozatai hozzátartozóinak.

A közel 40 évvel ezelőtti Londonderry-ben tartott ír katolikus tüntetésen 13-an haltak meg és 14-en sérültek meg azok után, hogy a brit hadsereg egy ejtőernyős zászlóalja tüzet nyitott rájuk. Habár az áldozatok családjai éveken át követelték az ügy kivizsgálását, az IRÁ-nak jelentős támogatást szerző akcióról 1998-ig nem indult nyomozás. A végül Tony Blair által elindított kivizsgálás 5000 oldalas eredménye 12 év után 2010-ben került napvilágra. Ez világosan leszögezte, a katonák hibáztak, mert a megölt tüntetők egyikénél sem volt fegyver és a zászlóalj tagjai menekülő vagy sérült családtagjához siető emberekre is lőttek.

„Elismerjük a fájdalmat, amit az áldozatok hozzátartozói éreznek, a katonaság tagjai hibáztak, amiért kormányunk őszintén bocsánatot kér.” – áll a védelmi minisztérium nyilatkozatában. Mindezek alapján egyelőre meg nem határozott összegű kártérítést ajánlottak fel azon áldozatok hozzátartozóinak, „ahol jogi kötelezettség áll fenn erre vonatkozólag”. Azonban egyáltalán, nem biztos, hogy lesz pénzügyi kompenzáció, mivel több család is jelezte, nem hajlandóak elfogadni semmiféle kártérítést. Az igazi elégtételt az jelentené számukra, ha a jelenleg a 60-as éveik végén, 70-es éveik elején járó egykori katonák kerülnének rács mögé.

Olti Máté

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »