A kínaiak lassan birtokba veszik az űrt is

Kína leendő űrállomásának megépítésére készülve gyakorol: első mikrogravitációs laboratóriumi modulját, a nyolctonnás, fedélzeti irányítás nélküli Tienkung–1-et (Tiangong, avagy Mennyei Palota) szeptember 27-e és 30-a között, a Góbi sivatagból fogják fellőni – nyilatkozta a Hszinhua (Xinhua) kínai állami hírügynökség.

A modul felbocsátásával Kína közelebb kerül a hagyományos űrhatalmakhoz, az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz – ezért is időzítették azt az október 1-jei kínai nemzeti ünnepet megelőző napokra. Bár a Tienkung-projekt várhatóan jóval kisebb lesz, mint az oroszok, amerikaiak és más országok által üzemeltetett nemzetközi űrállomásé, így is remekül mutatja Kína fejődő űrtechnológiai képességeit. A modul első igazi próbája néhány hét múlva lesz, amikor az űrben a szintén utas nélküli Sencsou–8 (Shenzhou) csatlakozik hozzá. Csak ennek sikere után fogják folytatni űrprogramjuk második szakaszát, amelynek végén megkísérlik emberek feljuttatását is.

Kína tavaly indította el második, Hold körül keringő űrszondáját, s a világon a harmadik ország, amelynek asztronautája a világűrben sétált. 2012-re egy ember nélküli holdjáró telepítését tervezik, mely 2017-ig fog adatokat gyűjteni Földünk állandó kísérőjéről, ahova terveik szerint 2020 után embert is küldenek majd. Miközben a kínai technológia jelentős lépéseket tesz a fejlődés útján, addig az amerikaiak a költségvetési megszorítások miatt kénytelenek elhalasztani az emberek szállítására is alkalmas űrhajók fejlesztését 2017-ig – írja a Reuters. Mégis várhatóan lesz néhány ilyen programjuk: Barack Obama bejelentette, hogy 2025-re expedíciót terveznek egy aszteroidára, 2030-ban pedig egy utat a Marsra.

Az amerikai szakértők azonban aggódva tekintenek a kínai űrprogram fejlődésére, a technológia kettős célú felhasználása miatt – hiszen a NASA által kifejlesztett technológia is elsőként a katonasághoz jutott el, és csak utána a civil életbe.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »