Seprűkkel tiltakoznak a brazilok

A Rio de Janeiro egyik fő nevezetességének számító Copacabana strandon a brazil zászló színeire emlékeztető zöld-sárga seprűk százait állította fel egy civil szervezet, amely így próbálja felhívni a figyelmet a Brazíliában terjedő “korrupciójárványra” – adta hírül kedden a Le Monde című francia napilap internetes kiadása.

A Rio de Paz nevű mozgalom tagjai hétfőre virradó éjjel összesen 594 – a parlament 513 képviselőjét és 81 szenátorát jelképező – seprűt állítottak bele a homokba a világ egyik leghíresebb partszakaszán azzal a szándékkal, hogy ráébresszék az embereket, mi is folyik az országban. “Nemzeti kongresszus, segíts nekünk kisöpörni Brazíliából a korrupciót” – hirdeti a strandon egy óriásplakát, a brazil törvényhozást sürgetve fellépésre.

A kabinettagok megvesztegetési ügyeit megelégelők kedd estére interneten keresztül tüntetést hívtak össze Rio de Janeiro központi terére, a Cinelandiára. A közösségi oldalak segítségével szerveződő megmozduláson a Rio de Paz több ezer ember részvételére számít. Legutóbb szeptember 7-én, az ország függetlenné válásának évfordulóján adtak hangot elégedetlenségüknek a brazilok, akkor mintegy 20 ezer ember vonult utcára.  Antonio Carlos Costa, a Rio de Paz vezetője leszögezte: a homokba állított seprűkkel az a céljuk, hogy az embereket a korrupció elleni küzdelemre biztassák. Mint mondta, brazilok ezreit dönti sírba ez a fajta bűncselekmény, hiszen elkövetésével a közpénzeket kenőpénzzé változtatják, miközben az egészségügyet, az oktatást és a közbiztonság javítását célzó projekteket megfosztják a szükséges anyagi támogatástól. Costa elmondása szerint a kedd esti megmozdulásra olyan plakátokkal is készülnek, amelyeken egy pisztoly és a következő mottó lesz látható: “A korrupció is öl”.

Múlt csütörtökön a 81 éves Pedro Novais személyében újabb, idén már a negyedik miniszter nyújtotta be lemondását Brazíliában. A turisztikai tárca vezetője – csakúgy mint az előtte távozó kabinettagok – korrupciós ügybe keveredett, amit a Folha de Sao Paulo című napilap szellőztetett meg a napokban. Az újság értesülése szerint a 32 éve képviselőként tevékenykedő Novais hét éven keresztül az államkasszából fizette bejárónőjét, akit hivatalosan kongresszusi tanácsadóként tüntetett fel.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »