Schmitt Pál a bolíviai elnök támogatását kérte

Evo Morales bolíviai államfő támogatását kérte a Biztonsági Tanács nem állandó tagságának elnyeréséhez kedden New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök, aki e cél elérése érdekében több megbeszélést folytatott az ENSZ Közgyűlésének 66. ülésszakán állam- és kormányfőkkel.

Schmitt Pál az MTI-nek a találkozóról elmondta, hogy Morales szkeptikus a BT szerepével kapcsolatban, de a magyar államfő felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy az új tagok új szemléletet hozhatnának a világszervezet vezető testületének munkájába.

A két elnök közötti, spanyol nyelven folytatott megbeszélésen egyebek mellett szóba került, hogy a Magyarországon végzett mintegy 150 bolíviai diákra – akik ma kormánytényezők és vezető szerepet töltenek be a latin-amerikai ország társadalmának különböző szegmenseiben – támaszkodni lehetne a kétoldalú kapcsolatok erősítésében.

Schmitt Pál szerint Evo Morales rokonszenvet mutatott Magyarország iránt, de nem kötelezte el magát sem a Biztonsági Tanács tagságával kapcsolatos magyar törekvés mellett, sem pedig ellene.

A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a Bolíviában elfogott – az erdélyi Szovátáról származó, magyar állampolgársággal is rendelkező – Tóásó Előd ügyében igazságos ítélet születik, és kérte: ha esetlegesen elítélik, akkor a vonatkozó nemzetközi szerződések értelmében Magyarországon tölthesse le börtönbüntetését.

Tóásó Elődöt, akit terrorizmussal és fegyveres lázadással gyanúsítanak, 2009. április 16-án fogták el bolíviai kommandósok a helyi ellenzék fellegvárában, Santa Cruz városban, miután lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, a szintén Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy “terrorista csoportot” számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

New Yorkban kedden bolíviai fél kifejtette a magyar küldöttségnek, hogy az ügy rendkívül bonyolult, ezért tart olyan sokáig vizsgálata.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »