Chávez ígéri, túléli

Hugo Chávez venezuelai elnök szombaton tért vissza Kubába, hogy megkezdje a negyedik, reményei szerint kemoterápiás kezelésének utolsó sorozatát. Úgy nyilatkozott a tömegnek, hogy teljesen meg van győződve felépülése sikerességéről. Hihetetlen magabiztosságával kívánja elhitetni, hogy mindent túlél.

Az 57 éves elnök bár sokat fogyott az utóbbi időben a kezelések következtében, mégis a nép halhatatlan vezéreként tűnik fel a színen újra és újra: Evo Morales bolíviai elnökkel együtt nevetgél hivatalos eseményeken, megerősödéséről beszél és Raul Castro kubai elnökkel találkozgat kubai kényszerpihenője idején.

Ám a munka számára nem áll meg és amennyire tudja, érezteti ezt a külvilággal is, bár az ENSZ Közgyűlésén nem tud részt venni, de biztosította a tagjait afelől, hogy követi az eseményeket, valamint megerősítette, hogy hamarosan Iránba látogat.

Idén decemberben egy regionális csúcstalálkozó házigazdájának szerepét vállalta magára, s ha ez mind nem lenne elég a kétkedőknek, akkor a tény, hogy már most készül a 2012. októberi elnökválasztásra, biztosan meggyőzi őket is. Meghirdette az október 7. missziót, melynek célja, hogy 10 millió támogatót szerezzen a választásokon. Az elnök bizonyos abban is, hogy újra győzni fog a szavazófülkékben és ezzel meglepheti azokat, akik már „sírba akarták helyezni.”

„Nincs kétségem afelől, amit Dilma Rousseff (Brazília elnöke) mondott nekem a minap, miszerint mind egy jelet fogunk viselni. Megkérdeztem tőle, hogy milyen jelet, mire ő válaszolta, hogy a rák leküzdésének az ismertetőjelét. Úgy, ahogy Fernando Lugo, Paraguay elnöke is, mind többek leszünk ezáltal”- nyilatkozta Chávez.

Kubába Chávez nem egyedül tért vissza, hanem  Evo Morales társaságában. Morales korábban tett már látogatást Cháveznél a venezuelai fővárosban, Caracasban, kifejezvén ezzel is szolidaritását és barátságát a venezuelai vezető iránt.

Indulása előtt Chávez a Miraflores Palota (a venezuelai elnöki rezidencia) körül énekelve és helyenként imádkozva összegyűlt szimpatizánsoknak elmondta, hogy biztos abban, hogy legyőzi betegségét és valószínűleg ez lesz az utolsó kemoterápiája, véleménye szerint október vége táján érhet véget kórházi kezelése. „Megerősödve kerülök ki ebből” – mondta.

A két elnököt a szigetországban rangjuknak megfelelően Raúl Castro fogadta. Útjuk itt elvált, ugyanis Morales továbbrepült New Yorkba, az ENSZ Közgyűlésének ülésére, ahol Chávez kezelése miatt nem fog tudni megjelenni.

Hugo Chávez  idén többször szólalt fel és foglalt állást a közel-keleti és líbiai események kapcsán is, s az ENSZ idei közgyűlését is a palesztin kérdés megvitatása miatt tartja fontosnak: „Még meddig? Itt az idő, hogy Palesztinát elismerjük végre államként, méghozzá az eredeti 1967-es államhatáraival együtt, és elfoglalhassa helyét az ENSZ-ben.”

Hogy is lehet, hogy egy ilyen erős, önbizalommal teli ember ne győzze le a rákot és ne legyen továbbra is a 19 milliós ország elnöke? A következő nyilatkozatából csak úgy árad az életigenlés és elhisszük neki, hogy mindez így is lesz: „Egy új Chávez visszatérése fog következni, egy megfiatalodott Chávezé, aki húsz kilóval kevesebb és minimum napi hét órát alszik már a kettő helyett, napi csak két kávét iszik és nem négy termosszal mint azelőtt, sok gondolattal és tervvel… ígérem, hogy túlélem.”

Kovács Bernadett, Tomik Ádám

Friss hírek