A kormánytól várnak segítséget a székelyek

Az uniós polgári kezdeményezéssel kapcsolatos intézkedések megtételét kéri a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a román kormánytól, mivel ezáltal Székelyföld autonómiájának uniós szintű jogi feltételeit kívánja megteremteni – derült ki a szervezet hétfői közleményéből.

A polgári kezdeményezésre vonatkozó Lisszaboni szerződés 2011/211-es számú rendelete ugyanis lehetőséget ad az Unió polgárainak arra, hogy közvetlenül részt vegyenek az európai döntéshozatalban. Eszerint legalább egymillió polgár indítványozhatja, hogy az Európai Bizottság javaslatokat terjesszen elő azokban az ügyekben, amelyekkel kapcsolatban a lakosok szerint uniós jogi aktus elfogadására van szükség.

„Ahhoz, hogy az uniós polgári kezdeményezés jogával 2012. április elsejétől élni lehessen Romániában is, elengedhetetlen, hogy az ország közhatóságai megtegyék a szükséges intézkedéseket” – olvasható a közleményben.

Az SZNT felhívja a kormány és Emil Boc miniszterelnök figyelmét, hogy a rendelet „teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.”

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek