Politikai reformokat sürget a kínai kormányfő

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök kijelentette, hogy az ország abszolút hatalmon alapuló rendszerét demokratikusabbra kell változtatni. A vezető már márciusban, a kínai törvényhozás éves ülésszakát lezáró konferencián is arról beszélt, hogy lehetetlen a gazdaság újrastrukturálása a politikai újjászervezés nélkül, azonban a kínai vezetés politikája a gyakorlatban a miniszterelnök beszédének pozitív kicsengésével ellentétes tendenciát mutat.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök kijelentette, hogy az ország abszolút hatalmon alapuló rendszerét demokratikusabbra kell változtatni – számolt be a BBC. A hamarosan leköszönő kormányfő nyilatkozata a kínai Talien (Dalian) városban tartott Világgazdasági Fórum szerdai nyitónapján hangzott el.

A miniszterelnök szerint ideális esetben egy kormányzó párt legfontosabb feladata, hogy az alkotmány és a törvények szerint cselekedjen, így meg kell szüntetnie a központosított abszolút hatalmi rendszert, illetve fel kell számolnia a párt és az államapparátus összefonódását. „Meg fogjuk védeni az emberek demokratikus, valamint törvényes jogait és érdekeit, hogy fenntartsuk a becsületességet és igazságosságot. (…) Ezért a párt és az ország vezetőségi rendszerét is meg kell reformálni” – idézi a miniszterelnököt a China Daily.

A vezető már márciusban, a kínai törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakát lezáró konferencián is arról beszélt, hogy lehetetlen a gazdaság újrastrukturálása a politikai újjászervezés nélkül, mi több, a reformok emaradása esetén az eddig elért gazdasági fejlődés is a semmibe veszne. Ezen túlmenően azt is kifejtette, hogy a reformokat fokozatosan kell véghezvinni, a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt, mely immár hatvan éve irányítja az országot.

Az utóbbi hónapokban gyakran lehetett hasonló, reformokat sürgető kijelentéseket hallani Ven Csia-pao miniszterelnöktől, ám ezek a beszédekről az állam által ellenőrzött média nem számolt be, így a kínaiak többségéhez nem jutottak el. A jövőre visszavonuló vonuló kormányfő, aki jelenleg Kína harmadik legbefolyásosabb pozícióát foglalja el, valószínűleg a jövő vezetőit igyekszik a változás felé irányítani, mivel számára már késő van a reformintézkedések elkezdéséhez.

A kínai kommunikáció cenzúrázottságát példázza, hogy mielőtt bármely kormánytag nyilvánosság előtt mondana beszédet, a szöveget valamennyi magas szintű kormány- és párttagnak jóvá kell hagynia, hogy a nyilatkozat az egész vezetőség egybehangzó véleményét tükrözze, s ezzel elejét vegyék az esetleges különvéleményeknek.

Azonban a kínai vezetés politikája a gyakorlatban a miniszterelnök beszédének pozitív kicsengésével, fejlődést tükröző gondolataival ellentétes tendenciát mutat. Az utóbbi hónapok észak-afrikai eseményeinek hatására (a kormány hasonló sorsától félve) elzárták vagy elhallgattatták a kommunista párt abszolút hatalma ellen felszólalókat, például a pekingi olimpiai stadion egyik tervezőjét, a sokoldalú művészt, Aj Vej-vejt (Ai Weiwei).

Konrád-Tevely Nikolett

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »