Politikai reformokat sürget a kínai kormányfő

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök kijelentette, hogy az ország abszolút hatalmon alapuló rendszerét demokratikusabbra kell változtatni. A vezető már márciusban, a kínai törvényhozás éves ülésszakát lezáró konferencián is arról beszélt, hogy lehetetlen a gazdaság újrastrukturálása a politikai újjászervezés nélkül, azonban a kínai vezetés politikája a gyakorlatban a miniszterelnök beszédének pozitív kicsengésével ellentétes tendenciát mutat.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök kijelentette, hogy az ország abszolút hatalmon alapuló rendszerét demokratikusabbra kell változtatni – számolt be a BBC. A hamarosan leköszönő kormányfő nyilatkozata a kínai Talien (Dalian) városban tartott Világgazdasági Fórum szerdai nyitónapján hangzott el.

A miniszterelnök szerint ideális esetben egy kormányzó párt legfontosabb feladata, hogy az alkotmány és a törvények szerint cselekedjen, így meg kell szüntetnie a központosított abszolút hatalmi rendszert, illetve fel kell számolnia a párt és az államapparátus összefonódását. „Meg fogjuk védeni az emberek demokratikus, valamint törvényes jogait és érdekeit, hogy fenntartsuk a becsületességet és igazságosságot. (…) Ezért a párt és az ország vezetőségi rendszerét is meg kell reformálni” – idézi a miniszterelnököt a China Daily.

A vezető már márciusban, a kínai törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakát lezáró konferencián is arról beszélt, hogy lehetetlen a gazdaság újrastrukturálása a politikai újjászervezés nélkül, mi több, a reformok emaradása esetén az eddig elért gazdasági fejlődés is a semmibe veszne. Ezen túlmenően azt is kifejtette, hogy a reformokat fokozatosan kell véghezvinni, a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt, mely immár hatvan éve irányítja az országot.

Az utóbbi hónapokban gyakran lehetett hasonló, reformokat sürgető kijelentéseket hallani Ven Csia-pao miniszterelnöktől, ám ezek a beszédekről az állam által ellenőrzött média nem számolt be, így a kínaiak többségéhez nem jutottak el. A jövőre visszavonuló vonuló kormányfő, aki jelenleg Kína harmadik legbefolyásosabb pozícióát foglalja el, valószínűleg a jövő vezetőit igyekszik a változás felé irányítani, mivel számára már késő van a reformintézkedések elkezdéséhez.

A kínai kommunikáció cenzúrázottságát példázza, hogy mielőtt bármely kormánytag nyilvánosság előtt mondana beszédet, a szöveget valamennyi magas szintű kormány- és párttagnak jóvá kell hagynia, hogy a nyilatkozat az egész vezetőség egybehangzó véleményét tükrözze, s ezzel elejét vegyék az esetleges különvéleményeknek.

Azonban a kínai vezetés politikája a gyakorlatban a miniszterelnök beszédének pozitív kicsengésével, fejlődést tükröző gondolataival ellentétes tendenciát mutat. Az utóbbi hónapok észak-afrikai eseményeinek hatására (a kormány hasonló sorsától félve) elzárták vagy elhallgattatták a kommunista párt abszolút hatalma ellen felszólalókat, például a pekingi olimpiai stadion egyik tervezőjét, a sokoldalú művészt, Aj Vej-vejt (Ai Weiwei).

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »