Elítélték az elnök féltestvérét

Húsz év börtönbüntetésre ítélték Togo elnökének féltestvérét, Kpatcha Gnassingbé volt védelmi minisztert, mert 2009-ben puccsal kísérelte megdönteni Faure Gnassingbe jelenlegi elnök hatalmát. Szintén húszévnyi szabadságvesztést kapott Assani Tidjani, aki a fegyveres erők főparancsnoka volt az összeesküvés idején. Az összesen harminckét vádlott közül viszont húszat – köztük Essolizam Gnassingbét, az elnök másik testvérét is – felmentett a Togói Legfelsőbb Bíróság. Az ítélethirdetést Kpatcha mosolyogva fogadta, ugyanis még mindig tartja magát ahhoz, hogy semmi köze a 2009-es eseményekhez, és hogy a bíróság politikai döntést hozott.

Faure Gnassingbé 2005-ben került hatalomra, akkor nevezte ki védelmi miniszternek Kpatchát, de viszonyuk 2007-ben nagyon megromlott. Kpatcha és társai 2009-ben puccsot kíséreltek meg, amely azonban hamar összeomlott, csak rövid lövöldözésekre került sor. Az elítélt politikus éppen a loméi amerikai nagykövetségre menekült, amikor elkapták. A nemrég kezdődött perben az ügyészség az összes vádlottra életfogytiglani büntetést kért, ehhez képest sokakat felmentettek, csak Kaptcha és Tidjani kapott ilyen súlyos büntetést.

Családi források szerint egyébként a féltestvérek között már gyermekkorukban sem volt felhőtlen a viszony, de apjuk, Eyadema Gnassingbé haláláig nem mertek nyíltan szembeszállni egymással.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek