Egy egész falu készül öngyilkosságra

Egy kis indiai faluban, Jharkhand állam Palamu kerületében több mint 150 földműves nyújtott be petíciót a hatóságoknak, engedélyt kérve saját életük kioltására – számolt be a New Delhi Television. Elkeseredett döntésük közvetlen oka, hogy a folyamatos esőzések következtében termésük döntő többsége tönkrement, megélhetési lehetőség nélkül hagyva a települést. Palamu India egyik legszárazabb részén fekszik, az elmúlt két évben is súlyos aszály sújtotta. 1976 óta tervbe van véve egy gát megépítése, mely a falusiak és a kormány szerint is megoldaná az árvízzel és a szárazsággal kapcsolatos problémákat, melynek kivitelezése azonban máig sem kezdődött meg.

Évente egyre több indiai földműves lesz öngyilkos az adósságok és a rossz földművelési viszonyok okozta embertelen életkörülmények miatt. A jelenlegi adatok szerint minden 30 percben egy indiai farmer hal meg. Az indiai Nemzeti Bűnügyi Nyilvántartási Iroda legfrissebb adatai alapján több mint 17.000 földműves oltotta ki életét 2009-ben. Az ezt megelőző 12 évben összesen 216500 ilyen jellegű halálesetet történt – írja a CNN-IBN.

Az Independent-nek nyilatkozott indiai természettudósok szerint a problémák 1997-ben kezdődtek, amikor a kormány beszüntette a gyapotra adott állami támogatást, valamint a Monsanto multinacionális biotechnikai vállalat genetikailag módosított gyapotját kezdték alkalmazni. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a nem megfelelő kormányzati intézkedések hatására folyamatosan növekszik a városi és vidéki területek közötti életszínvonalbeli különbség.

Konrád-Tevely Nikolett

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »