Érdekesen alakul Garang özvegyének karrierje

Dél-Szudán egyik emblematikus figurájának, John Garangnak özvegye sokáig az elnök, Salva Kiir tanácsadója volt, mégpedig a „nemi és ember jogok” terén. Csakhogy Kiir úgy döntött, hogy tanácsosát és a hölgy négy másik munkatársát kiteszi kormányából. Aztán egy napra rá meggondolta magát, és inkább létrehozott egy új posztot nekik: Rebecca Garang így maradt tanácsadó, azonban most gazdasági ügyekben.

A hirtelen szemléletváltás oka az lehet, hogy a kormánynak nagy szüksége van minden politikai támogatásra, márpedig a nagy szabadságharcos özvegye hatalmas háttérnek számít.

Azt, hogy mennyire jelentős kultusza van Garangnak, tökéletesen mutatja, hogy az új főváros ott lesz, ahova az elhunyt politikus korábban megálmodta. Ezzel kapcsolatban Kiir létrehozott egy tárcaközi bizottságot, aminek feladata az új központ határainak megállapítása.

Eközben a szudáni helyzet még mindig nem stabilizálódott: az északi Szudán déli tagállamaiban még mindig háborús állapotok uralkodnak, a kormányzók pedig továbbra is Dél-Szudánhoz kívánnak csatlakozni.

Weszprémy Gábor

Friss hírek