Lezuhant az angolai légierő egyik gépe

Több magas rangú katonai vezetővel, köztük három tábornokkal a fedélzetén lezuhant az angolai légierő egyik repülőgépe. Nem lehet tudni pontosan, hogy mennyien voltak a fedélzeten, de eddig huszonhat holttestet emeltek ki a roncsok közül és hat túlélőt találtak. A repülőgép Huambóból a fővárosba, Luandába tartott, ám nem sokkal a felszállás után a földbe csapódott. A pilóták túlélték a balesetet, elmondásuk szerint semmi technikai probléma nem volt az út során, az időjárás is kedvező volt, így nem tudják, hogy mi okozhatta a szerencsétlenséget.

A lezuhant gép egy viszonylag új, Embraer jet típusú repülő volt, melyet kifejezetten magas beosztású személyek szállítására vásárolt az angolai hadsereg. A baleset elég kínos, hiszen az elmúlt két hónapban ez a harmadik szerencsétlenül járt katonai légi jármű, már két helikopter is lezuhant. Magát a huambói repülőteret is nemrégiben nyitották meg újra, az összes technikai felszerelés cserére került mintegy 60 millió dollár értékben, így a légikikötő teljesen megfelel a nemzetközi szabványoknak.

Angola a kontinens egyik legnagyobb hadseregével rendelkezik, légiereje pedig biztosan a legnagyobb a Szahara alatti Afrikában. A függetlenség kivívása utáni 27 évig tartó polgárháború nagyon megviselte a lakosságot és annak ellenére, hogy az ország Afrika egyik legnagyobb olajtermelője, az emberek túlnyomó része szegénységben él.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek