A románokkal poénkodnak a franciák

Újabb román vonatkozású szatirikus műsorral rukkolt elő a francia Canal+ televíziós csatorna kabaréműsora, a Les Guignols de l’Info (A hírek bohócai). A műsorban – amely a kilencvenes években a Magyar Televízióban Uborka címmel vetített, a politikusok báb „alteregóit” felvonultató kabaréra emlékeztet – Claude Guéant belügyminisztert veszik célba. A műsorban Guéant azt mondja egy halott román légiós kapcsán: hogy sajátjai körében nyugodhasson, holttestét 24 kiutasított roma társaságában hazaküldik.

Újabb román vonatkozású szatirikus jelenettel rukkolt elő a francia Canal+ televíziós csatorna kabaréműsora, a Les Guignols de l’Info (A hírek bohócai). A műsorban – amelyben a politikusok báb „alteregói” jelennek meg – a jelenet elején Nicolas Sarkozy köztársasági elnök tűnik föl, aki egy katonai gyászszertartáson két, Afganisztánban hősi halált halt idegenlégiós, a román Popescu őrvezető és a nigeri Djabira közlegény érdemeit méltatja, majd átadja a szót Claude Guéant belügyminiszternek. Guéant közli, hogy „a bátor hősök” sajátjaik körében nyugodhatnak. Ennek érdekében Popescu őrvezető holttestét 24 másik roma társaságában a 14.30-as Párizs–Bukarest-repülőjárattal, nigeri társáét pedig 57 másik színes bőrű bevándorlóval egyetemben egy Afrikába induló járat fedélzetén küldik haza.

Végezetül arról beszél, hogy  hamarosan elérik a harmincezer kitoloncolt bevándorlót jelentő célt. A román külügy tegnap közleményben reagált a jelenetre, mondván: abban nem a románokat, hanem Claude Guéant-t figurázzák ki, ezért nem indokolt a hivatalos tiltakozás. Mint arról beszámoltunk, a hétvégén ugyanebben a műsorban két, rasszista kijelentéseiről ismert sportriportert figuráztak ki, aki a román–francia Eb-selejtező kapcsán a románokat tetves koldusokként, Bukarestet pedig szemétládaként jellemezték. E műsor kapcsán Dan Voiculescu konzervatív párti szenátor levélben fordult a francia médiahatósághoz, kérve, hogy bírságolja meg a műsor készítőit, amiért – úgymond – megsértették a román nemzetet.

Krónika.ro

Friss hírek