Megalázó csapást mértek a tálibok az amerikai nagykövetségre

A tálib felkelők 19 óráig tartó összehangolt támadást vezettek az afganisztáni fővárosban található két kiemelt fontosságú épület, az Egyesült Államok helyi nagykövetsége és a NATO kabuli központja ellen. A célpontok kiválasztása igen nagy jelentőséggel bír, hiszen ezek szimbolizálják a lázadók által megszálló csapatokként aposztrofált nemzetközi erőket s a mögöttük álló vezetést. Az elmúlt hónapokban a kormányellenes erők az amerikai csapatkivonás megkezdése ellenére egyre látványosabb csapásokat mérnek mind az afgán félre, mind pedig a nemzetközi szereplőkre, ugyanakkor ilyen volumenű akcióra eddig még nem került sor.

A támadás után az amerikai nagykövet, Ryan C. Crocker igyekezett kisebbíteni a történtek jelentőségét, a New York Times részére eljuttatott reagálásában a közel egy napig tartó fegyverropogásra azt mondta, „nem nagy ügy, csak egy nehéz nap a nagykövetség és a munkatársaink számára”.

Az első lövések után az afgán és NATO egységek együttes erővel felvették a harcot a tálibokkal, összesen kilenc támadó vesztette életét, hárman még kedden, a többiek pedig a szerdai nap folyamán estek el. A különböző források eltérő adatokkal szolgálnak a sérültek és az elhunytak számáról, körülbelül 20 ember sebesült meg és kevesebb mint tíz civil esett áldozatul, a nagykövetség és a NATO munkatársai közül mindenki sértetlenül megúszta az akciót.

A tíz éve tartó konfliktus során az elmúlt hónapokban újra és újra rekordot döntött a háború áldozatainak száma, s a szomorú statisztikák mellett további aggodalmakra ad okot, hogy egy maroknyi felfegyverzett tálib harcos ilyen jelentős akciót hajtott végre a főváros szívében, egyértelműen demonstrálva, hogy továbbra is számolniuk kell a helyi és nemzetközi erőknek a lázadók támadásaival.

Romász Andrea

Friss hírek