Demokratikus állam, iszlám jogrendszer Líbiában

Musztafa Abdul Dzsalil a líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács (NÁT) vezetője, Tripoliba való szombati megérkezésével már jelezte a hazai- és a világ közvéleménye számára egyaránt, hogy a NÁT kész átvenni a kormányzati feladatokat és előkészíteni a 20 hónap múlva esedékes választásokat. Pontos részleteket eddig azonban nem hallhattunk, ezért is volt, – ahogy, a Kolumbia Egyetem professzora, Jonesz Abojob nyilatkozta az al-Jazeerának – „fontos” és „rendkívül időszerű” Abdul Dzsalil keddi beszédje, melyet többezres tömeg előtt mondott a Tripoli központjában található Mártírok-terén.

„Nincs megtorlás, nincs önbíráskodás és nincs elnyomás. Bízom benne, hogy a forradalom nem fog elbukni e dolgok miatt”- mondta Abdul Dzsalil, majd hozzá tette, hogy Líbia egy független iszlám állam, ahol mérsékelt nézetek uralkodnak és a jövőben ennek megfelelően az iszlámon nyugvó saría fog a törvénykezés alapjául szolgálni. A szélsőséges eszméket azonban a kormányzat nem fogja támogatni, érkezzen az jobbról, balról, iszlamistáktól vagy a szekularizáció híveitől. Az országnak a demokratikus úton kell elindulnia.

A Kolumbiai Egyetem szakértője szerint az átmeneti tanács vezetője beszédével megnyugtatta a líbiai nép jelentős részét, akik elutasítják a világias, nyugati típusú államot és az szélsőséges iszlám megoldásokat is, de a jövőre nézve egészen idáig bizonytalanság uralkodott közöttük.

Természetesen az ország átalakulása nem kezdődhet meg, míg Líbia teljes területe nem kerül a NÁT fennhatósága alá. A déli térségben, továbbá több nagyvárosban, úgymint Bani Walidban vagy Szabhában, illetve a Földközi-tenger partján fekvő kikötő városban, Szirteben, továbbra is harcok folynak az ellenállók és a Kadhafihoz hű erők között.

Bartók László

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »