Vége az áramszünetnek Kaliforniában és Mexikóban

Az Egyesült Államok két délnyugati államában, Arizonában és Kaliforniában, illetve Mexikó érintett részeiben fokozatosan állítják vissza a szolgáltatást, miután a lakosságot több napig nem kapott áramot. A szolgáltatásban jelentkező hiba megbénította egy időre a légiforgalmat, és több helyen közlekedési káoszt okozott. Péntek estére csökkent a helyzet súlyossága, azonban az eredeti állapotokhoz való visszatérésre egész vasárnapig várni kellett. Az APS közleménye szerint a kialakult helyzetet emberi mulasztás és apróbb technikai problémák okozták.

Több mint ötmillió ember vált érintetté a napokig tartó áramszünetben. A kimaradás káoszt okozott a vasúti közlekedésben, több légijáratot töröltek, illetve a hatóságok két atomerőművet is kénytelenek voltak leállítani.

Az „Angyalok Városának” otthont adó Kaliforniában a hétvégén még több helyen közlekedési rendőrök és önkéntes segítőik irányították a forgalmat, hiszen nem működtek a jelzőlámpák az utakon.

San Diegoban 1,4 millió lakos maradt áram nélkül, a légiközlekedést rövid időre teljesen felfüggesztették és a város számos töltőállomása, üzlete és étterme zárva tartott. A Los Angelesi tűzoltóknak további problémát jelentett a liftekben és hullámvasútak kocsijaiban rekedt emberek kiszabadítása.

Pénteken már 930 ezer háztartás újra bekapcsolódhatott az energiaszolgáltatásba – írta az Associated Press. A hétvége folyamán pedig tovább mérséklődött a helyzet, többek között egész Arizonát újracsatlakoztatták a hálózathoz, így az állam lakói ismét teljes körűen élvezhetik a szolgáltatás nyújtotta előnyöket.

A mexikói Baja Californiaban is némiképp javultak a viszonyok a hétvégére, azonban a teljes helyreállítás még várat magára.

A kimaradást a két amerikai államot összekötő vezetéken végzett karbantartás okozta. „A problémáért két tényező okolható: az egyik az emberi mulasztás, a másik pedig a rendszer amúgy jelentéktelennek számító meghibásodása” – közölte Damon Gross, az APS szóvivője.

Bajnok Artur

Friss hírek