Romneyt támogatja Tim Pawlenty

A volt minnesotai kormányzó hétfőn jelentette be, hogy véleménye szerint Romneyn kívül egy jelölt sem rendelkezik elegendő szakértelemmel és képességgel ahhoz, hogy orvosolni tudja az ország gazdasági problémáit – tudósít a The Washington Post.

„Messzemenően ő a leghozzáértőbb, a legmeggyőzőbb és a legtöbb tudással rendelkező jelölt ebben a versenyben, és büszke vagyok arra, hogy támogathatom” – nyilatkozta Pawlenty a North Charleston-i városközpontban, a Romneyval együtt tartott kampányrendezvényen.

Tim Pawlenty augusztus 14-én, az iowai erőpróbán elért harmadik helyezése után tudatta az emberekkel, hogy nem kíván elnökjelölt lenni a továbbiakban. Bár rövidéletű jelöltsége alatt mindvégig meglehetősen alacsony volt a népszerűsége, visszalépését követően több jelölt is udvarolt a támogatásáért, melyet végül a volt massachusettsi kormányzó szerzett meg.

„Azért vagyok itt, hogy köszöntsem Tim Pawlentyt, aki ezentúl a kampányom társelnöke lesz” – kezdte Mitt Romney a városközpontban tartott eseményen, majd hozzátette „az ő vezetőképessége és szakértelme kormányzóként, apaként és vezetőként egyaránt ismert az egész országban. Rendkívül örülök a segítségének”. A bejelentés erősítheti Mitt Romney imázsát, mint a legalkalmasabb jelölt, aki rendbe teszi a gazdasági problémákat, tekintve, hogy korábban Pawlenty jelöltségi kampányának prioritásai is a munkahelyekről és a gazdasági kérdésekről szóltak.

Bejelentését követően a volt minnesotai kormányzó egy tévéműsorban máris Rick Perry ellen intézett támadást, idézve a texasi kormányzót, amint kudarcnak tartja a társadalombiztosítást. Pawlenty hozzátette, hogy Rick Perryvel ellentétben Romney nem utasítja el a társadalombiztosítást, csupán szeretné megreformálni és hatékonnyá tenni azt, és szerinte ez a helyes megközelítés.

Pawlenty döntésében, miszerint Romneyt támogatja az egyetlen ellentétesség az egészségügyi reformmal kapcsolatban lehet. Tudvalevő ugyanis, hogy éppen Pawlenty volt az, aki kitalálta az ObamneyCare elnevezést, utalva ezzel arra, hogy az elnök és Romney hasonló egészségügyi reformot vezettek be. Pawlenty azonban elmondta, hogy támogatásának bejelentése előtt megvitatták Romney-val az egészségügyi kérdéseket, és a massachusettsi jelölt száz százalékig biztos abban, hogy hatályon kívül fogja helyezni az Obama-féle törvénycsomagot.

Végezetül Pawlenty azt is elmondta, hogy Mitt Romney nagyszerű jellemmel rendelkezik, hisz a minimális állam alapvető konzervatív eszméjében és a szabad vállalkozásokban.

Hegedűs Márk

Friss hírek