Öngyilkos merénylő sebesített meg nyolcvan embert Afganisztánban

Közel nyolcvan amerika katona sérült meg, és két afgán civil életét is vesztette abban a támadásban, melyet egy öngyilkos akció keretében hajtottak végre az Afganisztán keleti részén lévő Wardak tartományban.Az elkövető helyi idő szerint szombat este teherautóval ütött rajta az amerikai katonai bázison, és közvetlenül a bejárat mellett hozta működésbe a pokolgépet, mely hat méter átmérőjű lyukat robbantott a falba és megsebesített 89 embert. Egyelőre nem tudni, hogy a támadók összehangoltan cselekedtek-e, az azonban bizonyos, hogy ez idő tájt rakétákkal lőttek egy másik – mellesleg az országban található legnagyobb – amerikai bázist Bagram tartományban.

Az amerikai kabuli nagykövetségre vasárnap reggelre érkeztek meg a hírek a merényletről. Ez volt a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás tízéves évfordulójának napja, így rögtön ezzel próbálták összefüggésbe hozni a történteket.

A NATO illetékesei szerint a támadásban érintett amerikai katonák közül egyikük életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az afgán sebesültek számáról a NATO-vezette ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) szóvivője a következőt mondta el: „Kevesebb, mint huszonöt.”

Az Amerikai Egyesült Államok afganisztáni nagykövete, Ryan Crocker elismerte, hogy országa elfáradt a tíz év tartó háborúban, azonban egyúttal rá is világított a csapatok állomásoztatásának szükségességére.„Azért vagyunk itt, hogy Afganisztánból soha többé ne indulhasson ki még egy 9/11-hez hasonló terrortámadás” – idézte őt az AFP hírügynökség.

A támadást a – korábban az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét, Oszama bin Ladent bújtató –  tálibok számlájára írják, akik viszont azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy a Világkereskedelmi Központ épületeit romba döntő támadás számukra pusztán ürügyként szolgál arra, hogy megvethessék lábukat az ázsiai országban. „Az amerikai gyarmatosítás már eddig is több tízezer elesett és ártatlan afgán életébe került” – olvasható a Talibán egy sajtónak szánt közleményében.

A bagrami katonai bázis elleni támadás után a parancsnokság a tízéves évforduló emlékére rendezett felvonulás kihagyása mellett döntött.

Az országban jelenleg 100 ezer amerikai katona tartózkodik, a jövőre esedékes csapatkivonások után még mindig több, mint 60 ezren maradnak Afganisztánban.

Bajnok Artur

Friss hírek