Erdélyi „várfelvarrás”

Erdély több településén is restaurálják a műemléknek számító várakat, a nagyszabású felújítási munkálatok oroszlánrészét az Európai Unió finanszírozza, a projektek többsége a tervek szerint 2014-ben fejeződik be.

Új arcot kap a vásárhelyi vár

A héten várhatóan elkezdik a marosvásárhelyi vár felújítási munkálatait, miután az önkormányzat a hétvégén aláírta a szerződést a kivitelezővel. A több mint 7 millió eurós projekt részeként idén felújítják a vár bástyáit, amelyekben három színházi társulat működik, kettő folyamatos kiállítások otthona, kettő pedig a nagyobb városi rendezvények alkalmából nyitja meg kapuit.

„Jövőben a kapubástyától jobbra álló, a kommunizmus idejéből származó és a hadsereget szolgáló raktárépületet lebontják, helyébe pedig üvegpiramist építenek, amely információs központként működik majd, de látványnak sem lesz utolsó” – tájékoztatta az Új Magyar Szót Csegzi Sándor. Az alpolgármester elmondása szerint a középkori vár színházi előadásokat, filmfesztiválokat és kiállításokat befogadó kulturális központtá alakul, a művelődési rendezvények mellett pedig egy házasságkötő terem is helyet kap a várudvaron.

Megújul a Mikó-vár

Az elmúlt hónapban újabb szakaszába ért a csíkszeredai Mikó-vár restaurálása: jelenleg a nyílászárókat és a csatornarendszert cserélik ki, illetve korszerűsítik az elektromos hálózatot és a fűtésrendszert. A Csíki Székely Múzeumnak otthont adó vár felújítását több mint négy éves huzavona után idén januárban jelentette be Kelemen Hunor művelődésügyi és örökségvédelmi miniszter.

Hasonló felújítást legutóbb 1969–1974 között végeztek a 17. század első felében épült, késő reneszánsz kori váron. Gyarmati Zsolt, a múzeum vezetője szerint a felújítást követően múzeumi feladataikat is jobban el tudják látni, hiszen újabb helyszíneket is használhatnak majd. A tervek szerint az idei év végére készülnek el a restaurálási munkálatok felével, jövő nyárra pedig a teljes épület felújítását szeretnék befejezni.

Komplex munkálatok Váradon

Múlt év áprilisa óta gőzerővel folynak a restaurálási munkálatok a nagyváradi várban is, a tervek szerint 2015 elejére mind a nyolc épülettest, összesen 190 helyiség megújul – a projektet a Regionális Operatív Programok révén finanszírozzák, összértéke meghaladja a 8 millió eurót. A várban található a fejedelmi palota is, amelyben a felújítás után a vár és a város múzeuma kap majd helyet. A várrestaurálás részeként nemrégiben átadták a felújított nyári színházat, jelenleg a palota külső folyosóján elkezdték a nyílászárók behelyezését.

Vajdahunyadon áll a várrestaurálás

A várfelújítások mellett azonban ellenpélda is akad – idén júniusban például Kelemen Hunor bejelentette, hogy leállnak a vajdahunyadi vár ötmillió euróra becsült felújítási munkálatai. A művelődési miniszter akkor azzal indokolta döntését, hogy egy átfogó terv híján fejetlenül zajlott a restaurálás, mi több, a munka minősége is kívánnivalót hagy maga után.

A sajtónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a minisztérium elkészíti az átfogó restaurálási tervet, amelyet legkésőbb szeptember végén láttamoz az Országos Műemlékvédelmi Bizottság, és aszerint folytatják a vajdahunyadi műemlék épület korszerűsítését.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek