December ötödike “hőseinek” nemzetpolitikai aggodalmai

Az elmúlt évek szocialista kormányzása alaposan megedzette az ember immunrendszerét, így általában fel sem veszi már az újabb és újabb próbálkozásokat. Pláne, hogy az említett szocialisták Magyarországon egyre inkább oda igyekeznek, ahová valók:  a süllyesztőbe.

Arra azonban még most is felkapom a fejem, ha egy mondatban látom leírva az MSZP vagy annak valamely prominense nevét és azt a szót, hogy nemzetpolitika. Az ilyen perverziók mellett csak nem mehet el az ember szó nélkül. Az SZDSZ-t leszámítva nincs még egy párt az anyaországban, mely több kárt okozott volna a magyar-magyar kapcsolatokban, a nemzetpolitikában, mint a magát szocialistának hazudó tömörülés – melynek előkelőségei a politikai elit köréből felülreprezentáltak a rácsok mögött (remélhetőleg ez a kör nemsokára az őszödi hőssel bővül).

Nos, ami e fenti dohogásra okot adott, az Mesterházy mester tegnapi nyilatkozata. Az MSZP elnöke az Európai Kisebbségekért és Demokráciáért Alapítvány (melynek képviselője az MSZP I.kerületi vezetője, fővárosi közgyűlési képviselője Velez Árpád) balatonlellei táborában tette tiszteletét, ahol határon túli magyar képviselőkkel is tárgyalt (felvidékivel nem, Bugáréknak épp más dolguk volt, az MKP meg szerencsére nem alázza magát ilyen társasággal). S hogy miben mesterkél Mesterházy? Pártjának az a célja – mint mondta – hogy az eddiginél intenzívebb kapcsolatot tartson a határon túli magyar szervezetekkel, és párbeszéden alapuló aktív nemzetpolitikát folytasson. Ennek érdekében tehát egy nemzetpolitikai szakértői kerekasztal létrehozását kezdeményezte a határon túli szervezetek bevonásával. E nemes cél megvalósítására az alapítványt kérte fel.

Az egyeztető fórum – amelybe minden határon túli régió egy-egy szakértőjét kérik fel – lehetőséget ad a határon túli magyar közösségek problémáinak megfogalmazására és a kormány nemzetpolitikai tevékenységének értékelésére – mondta Mesterházy Attila, hozzátéve: a kerekasztaltól azt várja, hogy javaslatokkal segítse az MSZP nemzetpolitikájának alakítását -szól az mti tudósítása.

Bájos, nem? Hogy azok kívánják az Orbán-kormány nemzetpolitikai tevékenységét értékelni, akik maguk 8 éven keresztül folyamatosan ásták az árkot magyar és magyar között. Akik állami pénzen buzdították a magyar választópolgárokat a határon túli magyar nemzetrészek megtagadására 2004-ben. Akik román munkavállalók millióival riogatták a jónépet. Akik fenntartották azt a megalázó rendszert, melyben ugyanazzal a mértékkel mérték egy határon túli magyar polgár állampolgárságra érettségét, mint mondjuk egy vietnámiét. Azok ülnének most kerekasztalhoz, akik évekig nem hívták össze a MÁÉRT-et. És így tovább.

Tudom, a pofátlanságnak nincs határa, főleg, ha a magyar szocialistákról van szó. No de hogy épp ők kérjenek bármit is számon a jelenlegi magyar kormányon, s hogy annak nemzetpolitikai lépéseit értékelgessék, az már alapjaiban sérti a jóízlést.

Magyarországnak annyi baja van, hogy bőven lesz mit nyögni hónapokig, talán évekig. Bizonnyal a kormány is sokmindent csinálhatna másképp és sokmindent csinált eddig rosszul. De a nemzetpolitika területén egy év alatt olyan változásokat hajtott végre, amelyekről eddig csak álmodni mertünk s amelyekre évtizedek óta nem volt példa. Pont azokat a sebeket igyekeztek begyógyítani, melyeket a most kerekasztalozó, a kormány nemzetpolitikáját vizslató szocialisták ejtettek. Jobban tennék ezért a magyar szocialisták, ha békén hagynák a nemzetpolitika területét, és ha már lelkiismeret-vizsgálatra nem futja, akkor legalább maradnának csöndben és esetleg várják az idézést gyanúsítottkénti kihallgatásra. Ez a szerep áll nekik a legjobban…

Kitekintő / Felvidék Ma - Szűcs Dániel

Friss hírek