Erdélyi néptánc a Duna mentén, kovásznaiak a tengerentúlon

Erdélyben megújult egy híd és egy egyetem az évkezdésre, miközben az ottani művészek Magyarországon és a tengerentúlon turnéznak.

Megújult építmények túl a Tiszán – Elkészült a kolozsvári Erzsébet-híd

A Szamoson átívelő Erzsébet – gyaloghidat egy hónap alatt sikerült felújítania a kolozsvári önkormányzatnak. A gyaloghíd már rendkívül rossz állapotban volt, megérett a javításra.

A híd felújításának kezdetén indítványozta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), hogy az önkormányzat tegye rendbe az Erzsébet – sétányt és helyezze vissza az Erzsébet királyné II. világháborúban eltűnt szobrát is. A mellszobrot a Miskolcon lévő alkotásról másolnák le, ugyanis ez az egyetlen még ép szobor. Az EMNT gyűjtést indított, hogy legyen pénz a rendbehozatalra- írja az erdely.ma internetes hírportál.

Kulturális mozgolódások Északon – Lengyel-magyar kulturális napok Párkányban

Lengyel, magyar két jó barát címmel első ízben rendezték meg a dél-szlovákiai Párkányban pénteken és szombaton azt a kulturális rendezvényt, amelynek célja a két nemzet kultúrájának közelítése és kölcsönös megismerése.

A kétnapos akció szervezője a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás. A tíz éve alakult csoport egyik fő feladatának a magyar-lengyel történelmi kapcsolat ápolását és elmélyítését tekinti. A kétnapos rendezvény nyitányaként Krakkó arcai címmel magyar és lengyel fotósok munkáiból nyílt kiállítás. Ezt követően kezdődött az a könyvbemutató, amelyen A szabad Közép-Európa múltja és jövője című kötetet mutatták be. A 2008-as párkányi nemzetközi történelmi konferencián elhangzott előadások alapján készült könyv Andrzej Przewoznik lengyel történésznek is emléket állít.

Szombaton ünnepélyes koszorúzást tartottak a Sobieski Emlékparkban. A műsor közreműködői a budapesti lengyel Szent Kinga Kórus, valamint párkányi és kéméndi (Kamenín) művészek és néptánccsoportok voltak- írta a bumm.sk.

A Magyar Dal Napja Kassán – először határon túl

Kassán került sor a MAGYAR DAL NAPJÁ-ra a Rodostói Ház udvarán 2011. szeptember 11-én. Fellépet többek közt Tóbisz Titusz, a Kicsi Hang, a Kor-zár, Giorgio, László Attila, a Kaláka és az All Devils együttes. Ez az első alkalom, hogy a Presser Gábor által kezdeményezett rendezvény átlépi a határokat. A Magyar Dal Városa ez évben egyébként Nyíregyháza lett.

Magyarországon turnézik a Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes

Magyarországi turnéra indul a sepsiszentgyörgyi Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes és a Heveder Zenekar. Erdélyország az én hazám címmel szeptember 11. és 16. között táncszínházi előadást mutatnak be hat magyarországi városban. A néptáncegyüttest Győr, Eger, Szolnok, Miskolc, Dunaújváros és Budapest közönsége láthatja a vasárnap indult turné állomásain.

Mint a szervezők írják, a Kárpátok vidéke, Csíkország, Felcsík, a gyimesi hegyek fenyvesei, a Hargita, Felső-Marosmente, Marossárpatak, a Kis- és Nagy-Küküllő, a Mezőség, Kalotaszeg, Cifravidék és Méra tájegységek mind-mind megjelennek a színpadon: zenében, táncban és népviseletben is. A Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes előadása jeles művészek közreműködésével jött létre: Horányi László rendezte, Ivácson László koreografálta Novák Ferenc kétszeres Kossuth-díjas művész segítségével.

„Előadásunk egyfajta szellemi, művészi időutazás, lélekvándorlás, szembeszegülés az elmúlás birodalmával. Vándorlásunkon segítségül hívjuk a zene, a tánc, a szó, a nevetés, a könny, a vetített kép erejét, hogy a nézőkkel együtt, közösen teremtsük meg azt a harmóniát, amely az emberiség megmaradásához szükséges” – fogalmazták meg a magyarországi turné célját a sepsiszentgyörgyi művészek.

A magyarországi turné első állomásaként szeptember 11-én, vasárnap este Győrben, a Széchenyi tér nagyszínpadán lép fel a néptáncegyüttes. Egerben 12-én, a Gárdonyi Géza Színházban, Szolnokon 13-án az Aba Novák Kulturális Központban, Miskolcon 14-én a Művészetek Házában, Dunaújvárosban 15-én a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza színpadán, 16-án pedig Budapesten, a MOM Művelődési Központban láthatják a nézők.

És túl az Óperencián – A kultúra és az autonómia követei

Az óceán túloldalán turnézik a kovásznai Tiszta Szív kórus. A New Jersey-i magyar cserkészek meghívására tegnap utaztak az Amerikai Egyesült Álla­mokba, ahonnan szeptember 25-én térnek vissza. Cseh Béla kórusvezető elmondta, a keleti part legnagyobb városaiban, köztük New Yorkban, Bostonban, Washingtonban lépnek fel, és a legmagasabb politikai körökkel is kapcsolatba kerülnek.

Ajánló – Székelyföldi alkotók művei tekinthetők meg a Vármegye Galériában

Csíki képzőművészek alkotásait felvonultató tárlat látható tegnaptól Új művészeti törekvések Csíkban címmel a Vármegye Galériában Budapesten. Az október 14-éig látogatható kiállításon Balla Tibor, Bara Barnabás, Botár László, Gergely Zoltán, Keresztes Györgyi, Nagy Ödön, Szabó Árpád, Turcza László, Váncsa Mónika és Xantus Géza műveit tekintheti meg a közönség. A 2006-ban alakult Studio 9 csoport korábbi vándorkiállítását 2007 szeptemberében láthatták az érdeklődők szintén a Vármegye Galériában, azóta új anyagok születtek, és a kilenc művész mellé Váncsa Mónika csatlakozott- írja a kronika.ro hírportál.  Ajánló – Vajdaságot Magyarkanizsa képviseli majd a FesztMagyar fesztiválon

Szeptember 16-a és 18-a között a budapesti Millenáris park új rendezvénysorozata keretében a Kárpát-medence különböző magyarlakta városainak kínál bemutatkozási lehetőséget. Célja, hogy feltérképezze és erősítse a Kárpát-medence magyar közösségeinek egyediségét, összetartó erőinek másságát, a helyi identitásokat. Először Kassa, Miskolc, Nyíregyháza, Beregszász, Békéscsaba, Arad, Székesfehérvár, Kolozsvár és Lendva mellett Magyarkanizsa is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

kultfutar

Friss hírek