Tűzharcok Sierra Leone második legnagyobb városában

Heves tűzharc tört ki Sierra Leone második legnagyobb városában, miután a rivális politikai pártok szimpatizánsai összecsaptak egymással az utcákon. Az összetűzés azután robbant ki, hogy a kormánypártiak közül valaki egy kővel fejbe dobta Maada Bio ellenzéki politikust, aki kampánykörútja alkalmából érkezett a településre. Bio a Sierra Leonei Néppárt (Sierra Leone People’s Party) színeiben indulni kíván a jövőre esedékes elnökválasztáson, amelyet sokak szerint nagy eséllyel meg is nyerhet.

Sierra Leone  jelenlegi elnöke, Ernest Bai Koroma azzal vádolja riválisát, hogy komoly háborús bűncselekményeket követett el a polgárháború idején, így próbálva megakadályozni indulását a választásokon. Az tény, hogy Bio egy katonai milícia parancsnoka volt, de a vádakat határozottan tagadja.  A két legfőbb esélyes között még komoly harcokra lehet számítani 2012 őszéig, az viszont aggodalomra ad okot, hogy egy évvel az elnökválasztás előtt utcai harcokra kerül sor a pártok szimpatizánsai között.

A több évig tartó véres polgárháborút Sierra Leone még mindig nem heverte ki, az ország stabilitása szempontjából pedig kiemelkedően fontos, hogy demokratikus keretek között bonyolítsák le a jövő évi elnökválasztást. Az ország hihetetlenül gazdag ásványkincsekben, amit szeretne is kihasználni, de fejlesztésekre és külföldi tőkebevonásra mindaddig nem kerülhet sor, amíg nincs rend és stabilitás.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek